FT: Krievijas oligarhi Avens un Fridmans pārdos "Alfa Bank" daļas cerībā atbrīvoties no sankcijām

TVNET/Financial Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas oligarhs Pjotrs Avens
Krievijas oligarhs Pjotrs Avens Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas oligarhi Pjotrs Avens un Mihails Fridmans gatavojas pārdot savas daļas Krievijas lielākajā privātbankā "Alfa Bank", lai atbrīvotos no viņiem noteiktajām Rietumu sankcijām, vēsta izdevums "Financial Times".

Kiprā reģistrēto mātesuzņēmumu par 178 miljardiem rubļu (2,2 miljardiem eiro) piekritis iegādāties oligarhu ilggadējais biznesa partneris Andrejs Kosogovs, atklājuši darījumam pietuvināti informācijas avoti.

Avens un Fridmans pakļauti sankcijām, jo ir ar Kremli saistīti oligarhi. ASV un Lielbritānija vērsa sankcijas pret "Alfa Bank" neilgi pēc Krievijas 2022.gada 24.februāra iebrukuma Ukrainā, savukārt Eiropas Savienība (ES) tādas ieviesa pagājušajā mēnesī. Tiesa, daļu pārdošana vēl nekādā veidā negarantē, ka oligarhi no sankciju saraksta tiks izņemti.

Avenam un Fridmanam caur Luksemburgā reģistrētu uzņēmumu, kas kontrolē Kiprā reģistrēto mātesuzņēmumu, pieder 45% "Alfa Bank" daļu. Oligarhi "grib darīt visu, ko var, lai atbrīvotos no aktīviem Krievijā un tādējādi vairs nebūtu pakļauti sankcijām", izdevumam "Financial Times" sacīja informācijas avots.

Kosogovs žurnālistiem apstiprināja, ka panākta vienošanās par darījumu, taču atteicās to komentēt sīkāk. Avens un Fridmans komentārus nesniedza.

Darījums varētu noslēgties šī gada pavasarī, taču tam būs nepieciešams apstiprinājums no uzraugošajām iestādēm, tai skaitā Krievijas Centrālās bankas un ieņēmumu dienesta.

Oligarhi tiesā apstrīdējuši viņiem noteiktās ES sankcijas tiesā un iesnieguši atbalsta vēstules no Krievijas opozīcijas pārstāvjiem, tai skaitā ieslodzītā opozicionāra Iļjas Jašina un Korupcijas apkarošanas fonda vadītāja, Alekseja Navaļnija līdzgaitnieka Leonīda Volkova. Volkovs paziņojis par atkāpšanos.

Pagājušā gada rudenī ASV laikraksts “The Wall Street Journal” vēstīja, ka Mihails Fridmans piedāvājis pārskaitīt Ukrainai vienu miljardu ASV dolāru no saviem privātajiem līdzekļiem, lai pārliecinātu Lielbritāniju atcelt viņam noteiktās sankcijas. Pats Fridmans šo informāciju gan noliedza.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu