Sarūk melno atraitņu populācija. Vainīgas brūnās atraitnes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Melnā atraitne
Melnā atraitne Foto: pixabay.com

Melno atraitņu (Latrodectus mactans) populācija dažās ASV dienvidu daļās varētu nonākt izmiršanas riska priekšā, jo šie zirnekļi kļuvuši par svešzemju brūno atraitņu iecienītiem upuriem.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Annals of the Entomological Society of America”, noskaidrots, ka melnās atraitnes lēnām aizstāj svešzemju brūnās atraitnes. Pirmās pazīmes par to tika novērotas jau pirms desmit gadiem.

ASV mīt trīs melno atraitņu veidi, kas cēlušies šajā kontinentā. Tiek uzskatīts, ka brūnās atraitnes cēlušās Āfrikā, bet vēlāk nonākušas visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. Kopš brūno atraitņu nonākšanas Floridā melno atraitņu populācija tur ir kritiski samazinājusies.

Brūnā atraitne
Brūnā atraitne Foto: Wikimedia Commons

Melnās atraitnes ir plaši pazīstamas ar to, ka to kodiens ir ļoti indīgs, tomēr neizprovocētas tās nav agresīvas. Salīdzinājumā brūnās atraitnes aug ātrāk un ir divreiz auglīgākas, spējot radīt krietni vairāk oliņu nekā dienvidu melnās atraitnes. Brūnās atraitnes arī daudz biežāk uzbrūk melnajām atraitnēm nekā citi zirnekļi.

Pētījumā atklāts, ka brūnās atraitnes, sastopoties ar melnajām atraitnēm, tās nogalināja un aprija 80% gadījumu. Dažos gadījumos šī sastapšanās noveda līdz mierīgai līdzāspastāvēšanai. Pētniekiem neizdevās novērot gadījumu, kad agresiju pirmā izrādījusi melnā atraitne.

Jāpiebilst, ka brūnās atraitnes netiek apzīmētas kā invazīvas. Tomēr tās joprojām ir svešzemju, raksta “UPI”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu