Novērtē pirmo pilnīgo kukaiņa smadzeņu karti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Johns Hopkins University / University of Cambridge

Augļu mušiņas smadzenes ir sīkas kā sāls graudiņš, tomēr tas nav spējis atturēt zinātniekus no noskaidrošanas, kā šis sīkais orgāns darbojas.

Pētnieki nu izveidojuši detalizētu augļu mušiņas smadzeņu neironu un to savienojumu karti. 3016 neironi un 548 000 sinapšu jeb divu neironu saskares vietu šo karti padara par visu laiku sarežģītāko un pilnīgāko kukaiņa smadzeņu atainojumu.

Izveidotā karte var palīdzēt zinātniekiem labāk saprast, kā darbojas dzīvnieku smadzenes. Līdz šim pētnieki bija izveidojuši tikai divu tārpu un ascīdijas smadzeņu karti. Šo dzīvnieku smadzenes sastāv tikai no dažiem simtiem neironu, vēstīts izdevumā “Live Science”.

Augļu mušiņas savienojumu karte ir 12 gadu darba rezultāts, jo katra neirona atainošanai bija nepieciešama vesela diena. Tomēr zinātniekiem, izmantojot elektronu mikroskopu, izdevās izanalizēt un atainot tūkstošiem kukaiņa sīko smadzeņu šķērsgriezumu. Pēc tam viņi identificēja katru neironu un atrada to savienojumus. Zinātnieki spēja arī izšķirt 93 neironu veidus.

VIDEO: AUĢĻU MUŠIŅAS SMADZEŅU KARTE

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science”, atklājās visai interesantas lietas, piemēram, teju 75% no savienotajiem neironiem bija saistīti ar smadzeņu mācīšanās centru.

Cilvēka smadzenēm ir aptuveni 86 miljardi neironu un simtiem triljonu sinapšu – vairāk nekā Piena Ceļā zvaigžņu. Tomēr cilvēka un augļu mušiņas smadzenēm netrūkst līdzīgā. Piemēram, abām ir reģioni, kas atbild par lēmumu pieņemšanu, mācīšanos un navigāciju.

Tagad pētnieki cer izmantot šo karti, lai labāk saprastu struktūras, kas iesaistītas lēmumu pieņemšanas un mācīšanās procesos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu