Uz "Zemes dvīņa" Veneras novērota vulkāniskā aktivitāte

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vulkāns uz Veneras
Vulkāns uz Veneras Foto: NASA/JPL-Caltech

Zinātnieki vēlreiz aplūkojuši Veneras attēlus, kas 1990. gadu sākumā tika uzņemti ar kosmosa kuģi “Magellan”, un secinājuši, ka Venera, visticamāk, ir vulkāniski aktīva planēta.

Jaunā attēlu analīze atklāja, ka izmaiņas vulkāna krāterī norisinājās astoņu mēnešu ilgā periodā, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science”.

“Pēc aptuveni 200 stundām manuālas attēlu salīdzināšanas, kas uzņemti no dažādām Magelāna orbītām, es ieraudzīju divus viena un tā paša reģiona attēlus – uzņemtus ar astoņu mēnešu starpību –, kas parādīja vulkāna izvirduma izraisītas izmaiņas,” stāstīja pētījuma galvenais autors Roberts Heriks.

Venera, kā uzskata astronomi, ir ģeoloģiski jauna – gluži kā Zeme. Turklāt abām planētām ir līdzīga masa un izmērs.

Vulkāni uz Veneras
Vulkāni uz Veneras Foto: Robert Herrick/UAF

Tuvāko desmit gadu laikā Veneras orbītā plānots nogādāt zondi “VERITAS”, kas palīdzēs noskaidrot, kā “Zemes dvīnis” zem mākoņainās un toksiskās atmosfēras ieguva vulkānus. Heriks, kurš arī strādā pie “VERITAS” projekta, pie jaunā atklājuma nonāca, pētot Veneras lielāko vulkānu fotogrāfijas. Viņš pamanīja, ka starp 1991. gada februāri un oktobri viena vulkāna ziemeļu daļa izskatās teju dubultojusies izmērā. Attēlā redzamas no krātera izplūdušas vulkāniskās straumes, raksta "UPI".

Arī vēlākās simulācijas parādīja, ka tajā laikā, visticamāk, uz Veneras norisinājusies vulkāniska aktivitāte. Lai arī šis ir tikai neliels atklājums, tomēr tas varētu apstiprināt hipotēzi par to, ka Venera mūsdienās ir ģeoloģiski aktīva planēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu