Banku panika arī Eiropā: Šveices centrālā banka glābj "Credit Suisse"

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ceturtdienas rītā Eiropas finanšu tirgos vērojama neliela izaugsme, jo Šveices bankai “Credit Suisse” izdevies piesaistīt 50 miljardus franku (aptuveni tikpat eiro) lielu finansējumu. Trešdienas pēcpusdienā Eiropas biržās bija vērojams kritums, jo pastāvēja bažas par iespējamu krīzi vienā no nozīmīgākajām bankām Eiropā.

Kā vēsta BBC, “Credit Suisse” vērsās pēc palīdzības Šveices centrālajā bankā, kas piekrita piešķirt bankai 50 miljardus franku. Bažas, ka “Credit Suisse” problēmas varētu radīt plašāku banku krīzi, trešdien izraisīja kritumu Eiropas biržās. Ceturtdienas rītā situācija kļuvusi stabilāka, un biržas Londonā, Frankrfurtē un Parīzē dienu sākušas ar 1,7% kāpumu.

Tiek norādīts, ka trešdien “Credit Suisse” vērsās Šveices Nacionālajā bankā, jo tika atklāta “vājā finansiālā vieta”. Bankas lielākais akcionārs - “Saudi National Bank” paziņoja, ka vairs nepirks bankas akcijas, tādējādi izraisot paniku citu investoru vidū.

Šveices centrālā banka paziņoja, ka palīdzēs “Credit Suisse”. BBC norāda, ka citu valstu bankas arī aktīvi seko līdzi notiekošajam “Credit Suisse”, un Šveices varasiestādes rūpīgi uzrauga situāciju.

Problēmas banku sektorā saasinājās pagājušajā nedēļā, kad viens no lielākajiem jaunuzņēmumu kreditoriem “Silicon Valley Bank” pieredzēja sabrukumu. Tas notika divas dienas pēc citas bankas – Ņujorkas “Signature” bankas sabrukuma.

Eksperti norāda, ka centrālās bankas gan ASV, gan citviet signalizē par to, ka šāda veida krīzes ir iespējams novērst vietējā mērogā, pirms tās kļūst par plašāku problēmu. Paredzams, ka “Credit Suisse” gadījumā būs pietiekami ar Šveices Nacionālās bankas iejaukšanos.

“Tas, ko mēs esam redzējuši, – Šveices centrālā banka faktiski nakts laikā lika stingri saprast, ka šī krīze tiks apturēta uzreiz. Nezinu, kāda nākotne būs “Credit Suisse”, taču banka turpina darbību, un, visticamāk, Šveices Nacionālā banka parūpēsies, lai “Credit Suisse” ir pietiekami daudz laika un iespēju restrukturizēt savu darbību,” teica bijušais Anglijas bankas vadītāja vietnieks Džons Gīvs.

“Credit Suisse” ir 1856. gadā dibināta Šveices banka, kas pēdējo gadu laikā iekūlusies vairākos skandālos, tostarp pret banku izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā, spiegošanā un citos noziegumos. 2021. gadu banka noslēdza ar zaudējumiem un brīdināja, ka strādās ar zaudējumiem vismaz līdz 2024. gadam. Otrdien banka paziņoja, ka ir atklātas “vājās finansiālās vietas”, kas radīja lielu satraukumu investoru vidū.

“Frontline Analysts” direktors Daniels Deivijs norāda, ka “bankas miljonāru un miljardieru klientu bāze ir sasniegusi savas pacietības robežas, tādēļ tiek izņemti lieli līdzekļi no bankas, kas arī rada lielas problēmas”.

Centrālās bankas visā pasaulē – gan ASV Federālās rezerves, gan Eiropas Centrālā banka, gan citas, ir strauji cēlušas procentu likmes, cenšoties mazināt inflācijas spiedienu. Bankas, kuras ilgtermiņa aizdevumus izsniegušas par zemākām procentu likmēm, nu riskē saskarties ar lieliem zaudējumiem. Tas tiek minēts kā viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ sabrukumu pieredzēja “Silicon Valley Bank”, kas ir lielākais bankas sabrukums kopš 2008. gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu