Video: valis ar deformētu muguru dodas pretī savam galam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Valis ar skoliozi
Valis ar skoliozi Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Vidusjūrā video izdevies iemūžināt gaužām skumīgu ainu – finvali ar smagi deformētu muguru, kurš, visticamāk, ir savas nāves priekšvakarā.

Izteiktā mugurkaula deformācija valim, visticamāk, radusies pēc sadursmes ar kādu kuģi. Vaļa izredzes nav spožas – eksperti saka, ka dzīvnieks lēnām nomirs badā.

Ievainoto 17 metru garo finvali (balaenoptera physalus) pie Valensijas pludmales pamanīja kuģa apkalpe. Kapteinis domāja, ka valis ir iepinies tīklos, tāpēc par to ziņoja varas iestādēm, kas uz turieni nosūtīja biologus un veterinārārstus. Beigu beigās tapa skaidrs, ka valis nav nekur iepinies, bet gan tam ir izteikta skolioze, raksta “Live Science”.

VIDEO: VALIS AR SKOLIOZI

Pētnieki centās vali aprīkot ar izsekošanas ierīci, tomēr vaļa mugura bija pārāk deformēta, lai tas izdotos. Pēc dažām stundām ar cilvēkiem valis lēnām iepeldēja dziļākos ūdeņos un pazuda no skata.

“Termins skolioze parasti tiek attiecināts uz nenormālu mugurkaula izliekumu. Skoliozes iemesls var būt dažāds, tomēr lielākajā daļā gadījumu tā rodas pēc traumas. Visticamāk, valis nesen sadūries ar kādu kuģi,” stāstīja eksperts Dženss Karijs.

Tiesa, pavisam droši to nevar zināt. Ir iespējams, ka valis ar skoliozi jau piedzimst vai arī tā pakāpeniski attīstās laika gaitā. Tiesa, tādā gadījumā pastāv ļoti maza iespēja, ka vaļa mūžs būs ilgs. Arī šis valis ilgi neizdzīvos, jo izliektais mugurkauls tam neļaus pienācīgi medīt, tāpēc, visticamāk, valis lēnām nomirs badā.

“Video mēs jau redzam, ka valis jau ir ļoti kārns un sāk izskatīties neveselīgi. Maz ticams, ka tas izdzīvos,” piebilda Karijs.

Tiesa, šie vaļi var izdzīvot mēnešiem ilgi bez pietiekama daudzuma pārtikas, tāpēc dzīvnieka nāve varētu būt lēna un mokoša.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu