Nu ir ziepes? Marta beigās debesīs norisināsies “planētu parāde”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jupiters, Mēness un Venera
Jupiters, Mēness un Venera Foto: EPA/Scanpix

Astronomi vēsta, ka no 25. līdz 30. martam norisināsies tā saucamā planētu parāde, kad retā veidā naksnīgajās debesīs izvietosies piecas planētas – Jupiters, Merkurs, Venera, Urāns un Marss.

Paredzams, ka Jupiters pēc 28. marta vairs nebūs redzams, tāpēc visiem, kas vēlas šo reto notikumu vērot paši, to ieteicams izdarīt līdz šim datumam. Tiesa, lai redzētu visas piecas planētas vienā naktī, ir nepieciešams sagaidīt īsto brīdi, kā arī horizontam priekšā nedrīkst būt šķēršļi – to skaitā mākoņi.

Dažas no šīm planētām būs iespējams redzēt arī pilsētas debesīs. Piemēram, ar neapbruņotu aci visvieglāk pamanīt būs Veneru, jo tā pēc Mēness un Saules ir trešais spožākais objekts debesīs.

Tādas planētas kā Urānu un Merkuru būs grūtāk pamanīt; lai tas izdotos, būs jāpamet pilsēta un tās gaismas piesārņojums, kā arī jāpārliecinās, ka debesis nesegs mākoņi. Ja tas izdarīts, tad uzmanīgi īsi pēc saulrieta jāvēro rietumu horizonts. Jupiteram un Merkuram vajadzētu parādīties tuvu pie horizonta.

Lai arī lielākā daļa planētu būs redzamas ar neapbruņotu aci, tev būs nepieciešams binoklis vai pat teleskops, lai saskatītu Urānu.

Vienkāršākais veids, kā identificēt planētas, ir ar dažādu astronomijas aplikāciju palīdzību, piemēram, “Sky Tonight” vai “SkySafari”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu