Ķīnā sāk darboties "valsts apmaksāts Tinderis", spiežot brīvos cilvēkus veidot attiecības

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ķīnas pilsētā Dzjansji darbību sācis jauns pakalpojums. Tas ievāc to iedzīvotāju datus, kuri nav attiecībās, tādējādi veidojot jaunu iepazīšanās platformu. Tās mērķis ir palielināt laulību skaitu, vēsta “The Guardian”.

Ķīnas austrumos esošajā Dzjansi provincē tiek uzskatīts, ka atrasts veids, kā efektīvi palīdzēt iedzīvotājiem atrast mīlestību, – valsts sponsorēts iepazīšanās pakalpojums.

Piemēram, Guisi pilsētā, kur dzīvo aptuveni 640 000 cilvēku, izveidota lietotne, kurā apkopoti dati par attiecībās neesošajiem cilvēkiem.

Lietotnē “Palm Guixi” iespējams organizēt aklos randiņus, kā arī iepazīties ar citiem pilsētniekiem, kuri nav attiecībās.

Lietotne ir daļa no provinces iniciatīvas palielināt laulību skaitu. Pēdējās desmitgades laikā laulību statistika ir bijusi visai drūma, jo arvien vairāk visā Ķīnā samazinās laulību skaits. 2021. gadā tika reģistrētas 5,4 laulības uz 1000 cilvēku. Salīdzinājumam – ASV šis rādītājs ir 6 uz 1000 cilvēku.

Tāpat Dzjansi vietējās varasiestādes organizē dažādus citus pasākumus ar mērķi panākt, lai cilvēki iepazīstas un vēlāk apprecas. Dzjansi īstenotais pilotprojekts ir kampaņa, kas vērsta pret augstajām “līgavu cenām”. Pēdējo gadu laikā valdības īstenotās politikas dēļ Ķīnas iedzīvotāji ir zaudējuši interesi par tradicionālajām ķīniešu kāzu tradīcijām, kas paredz to, ka potenciālajam preciniekam līgavas ģimenei ir jāpiedāvā konkrēta naudas summa.

Valsts likumdošana gan paredz, ka “pieprasīt naudu vai dāvanas saistībā ar laulībām” ir aizliegts. Tomēr realitātē iedzīvotāju vidū šī tradīcija joprojām ir ļoti izplatīta, it īpaši lauku apvidos.

Reakcija uz to, ka valsts finansē projektu, kas brīvi izmanto visu attiecībās neesošo cilvēku datus, ir bijusi dažāda. Vairāki eksperti norādījuši, ka šāda  taktika tiek izmantota tāpēc, ka Ķīnā strauji krītas dzimstības rādītāji un sabiedrība noveco. Kāds komentētājs vietējos sociālajos tīklos norādījis, ka “valdība cenšas panākt, lai cilvēki vairotos tāpat kā dzīvnieki”.

Tiesa gan, Ķīna nav vienīgā valsts, kas izmanto “valdības apmaksātu Tinderi”, jo arī Japānā ir valsts apmaksāts iepazīšanās pakalpojums, kura mērķis ir uzlabot zemos dzimstības rādītājus. Janvārī Japānas premjers Fumio Kišida paziņoja, ka “nācija tuvojas brīdim, kad nebūs iespējams nodrošināt sociālās funkcijas”, līdz ar to iedzīvotājiem ir aktīvāk jādomā par pēcnācēju radīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu