"Ignitis Group" paziņo par vērienīgiem investīcijas projektiem Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: StrumiloFoto/

Lietuvas enerģētikas uzņēmums "Ignitis Group" plāno līdz 2030.gadam Latvijā veikt 700 miljonu eiro investīcijas atjaunojamās enerģijas projektos, informēja "Ignitis Group" pārstāvji.

Tuvāko gadu laikā plānots attīstīt jaunus atjaunojamo energoresursu - vēja un saules enerģijas projektus, kur investīciju apjoms varētu sasniegt ap 700 miljoniem eiro līdz 2030.gadam. Uzņēmuma mērķis līdz 2030.gadam ir palielināt Latvijas atjaunojamās enerģijas resursu projektu portfeli no 1,3 gigavatiem (GW) šajā gadā līdz 2,5 GW 2030.gadā. Plānots, ka pirmais no projektiem sāks darboties 2025.gadā.

"Ignitis Group" valdes priekšsēdētājs Darjus Maikštēns norāda, ka kopumā Latviju uzskata par vienu no uzņēmuma mājas tirgiem un tuvāko gadu laikā plāno aktīvi paplašināt uzņēmuma darbību un saskata turpmākas izaugsmes perspektīvas.

Tā kā Latvija jau šobrīd saražo 70-80% no pašu patērētās elektroenerģijas, "Ignitis Group" saskata lielu potenciāla iespēju, lai Latvija kļūtu par elektroenerģijas eksportētāju. Taču, lai šo potenciālu maksimāli izmantotu, visām trim Baltijas valstīm ir jādomā par ārzonas tīkliem, lai eksportētu elektroenerģiju uz Rietumeiropu - Vāciju.

"Ignitis Group" koncentrējas uz zaļās enerģijas virziena attīstību un strādā, lai nākotnē kļūtu par reģionālo enerģētikas jauno kompetenču centru un enerģijas sadales risinājumu līderi starptautiskā mērogā. Galvenokārt "Ignitis Group" uzmanības centrā ir vēja parku attīstība uz sauszemes un jūrā, kā arī saules elektrostaciju attīstība.

Maikštēns norāda, ka uzņēmums ir apņēmies sasniegt stratēģisko mērķi un paplašināt zaļās enerģijas jaudas. Pērn veiktās investīcijas šajā segmentā vien bija septiņas reizes lielākas, salīdzinot ar 2021.gadu.

"Plānojam turpināt zaļās enerģijas segmenta straujo paplašināšanos un lielāko daļu no šī segmenta pērn gūtās papildu peļņas novirzīt jaunas enerģētikas infrastruktūras attīstībai Baltijā," skaidro Maikštēns.

"Ignitis Group" pērn "Green Generation" jeb atjaunojamās zaļās enerģijas jaudās un pārējās enerģētikas infrastruktūras attīstībā ieguldījusi kopumā 521,8 miljonus eiro, kas ir 2,2 reizes vairāk, salīdzinot ar 2021.gadu. Pagājušajā gadā tika veiktas lielākās investīcijas "Ignitis Group" pastāvēšanas vēsturē. Lietuvā vien investīcijas sasniedza 412,1 miljonu eiro jeb bija gandrīz divas reizes vairāk nekā gadu iepriekš.

Papildus tam Maikštēns norāda, ka atjaunojamās enerģijas attīstība un investīcijas sniedz papildu ieguvumu visiem, kas saistīti ar atjaunojamo enerģiju, kā arī papildus ieguvumus Latvijas iedzīvotājiem.

Viņš skaidro, ka iespēja ražot elektroenerģiju no dažādiem avotiem palielina valsts un reģiona kopējo enerģētisko neatkarību, veicina atjaunojamo enerģiju un ar klimata pārmaiņām saistīto jautājumu risināšanu, kā arī ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu. Tāpat atjaunojamās enerģijas projekti nozīmē zemākas elektroenerģijas cenas Latvijas patērētājiem gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem. Turklāt ilgtspējīgu projektu attīstība var piesaistīt citus investorus no dažādām rūpniecības nozarēm.

"Ignitis Group" apjaunojamo energoresursu uzņēmumi pārvalda četrus vēja parkus Lietuvā, vēl divus Polijā un Igaunijā. Pašlaik uzņēmums izstrādā aptuveni 400 megavatu (MW) jaudas atjaunojamo energoresursu projektus, kā arī tiek attīstīti jauni vēja parku projekti Latvijā, Lietuvā un Polijā. Attīstot jaunus projektus, uzņēmums īsteno "Ignitis Group" stratēģisko mērķi - Baltijas jūras reģionā līdz 2030.gadam sasniegt četrus GW uzstādīto zaļās enerģijas jaudu.

Kopš 2022.gada sākuma "Ignitis Group" atjaunojamās zaļās enerģijas portfelis ir palielinājies vairāk nekā divas reizes līdz 5,3 GW (no 2,6 GW). Izstrādājamo projektu jauda ir pieaugusi vairāk nekā trīs reizes: no 1,3 GW līdz 4,1 GW.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu