Ar vērienu norisinājusies Jauniešu mediju konference un ideju hakatons

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
 Jauniešu mediju konference un ideju hakatons
Jauniešu mediju konference un ideju hakatons Foto: Ritvars Stankevičs/ Elizabete Jurgevica/ Sintija Kovalonoka

Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā 16. un 17. martā norisinājās Jauniešu mediju konference un satura ideju radīšanas hakatons, pulcējot vairāk nekā 200 jauniešu.

Kā informē pasākuma organizatori, jauniešu komandas 30 stundu laikā sagatavoja mediju satura ideju un cīnījās par galveno balvu – jauniešu mediju centra “Young Media House” tehnisko atbalstu 1000 eiro vērtībā raidījuma idejas īstenošanai.

Konferencē ar savu pieredzes stāstu “Atslēga – vienkāršība un pozitīvisms” dalījās “RADIO TEV” personība, digitālā satura veidotājs, “Nickelodeon” balvu ceremonijas “Kids' Choice Awards” balvas “Latvijas mīļākais influenceris” ieguvējs Lauris Zalāns.

Diskusijā “Jaunieši medijos” piedalījās jaunās mediju personības Artūrs Jenots, Lauris Zalāns, Nansija Garkalne, Sintija Leimane, kā arī Latvijas Radio ziņu redaktors Kārlis Dagilis un Kultūras ministra ārštata padomnieks Patriks Grīva.

Salīdzinot ar citām valstīm, jaunieši atzina, ka Latvijā situācija ar satura veidošanu ir labvēlīga un brīva no cenzūras, taču nepieciešams vairāk radošuma un atbalsta satura izveidei. Pēc jaunākajiem datiem, 72 % jauniešu Latvijā balstās uz viedokļu līderu, influenceru izklāstīto informāciju, un, kā atzina Nansija Garkalne, nepieciešams vairāk “nišu influenceru” jeb dažādu nozaru pārzinātāju, kas var kvalitatīvi ražot saturu par konkrēto tematu.

Abās Jauniešu mediju konferences dienās norisinājās dažādas meistarklases. Rakstniece Gundega Roze meistarklasē “Rakstīšana kā māksla saprasties” dalījās savā pieredzē. Mārtiņš Taukačs, operators un režisors, deva padomus meistarklasē “Video satura veidošana”. Lai hakatona komandas veiksmīgāk nokļūtu pie savām idejām, ar jauniešiem strādāja Raimonds Platacis. Savukārt prezentēšanas prasmes savā meistarklasē palīdzēja uzlabot Oskars Priede.

Pieredzes stāstā dalījās arī ASV mediju centa “DCTV” jauniešu programmas vadītāji. Šajā mediju centrā, nodrošinot profesionālu apmācību, resursus un radošu vidi Manhetenā, jauniešiem – topošajiem filmu veidotājiem – sniedz platformu savas balss un pieredzes paušanai, izmantojot dokumentālo kino kā galveno komunikācijas formu. Daudzi jaunieši ar saviem darbiem, izmantojot DCTV, sasnieguši tādas platformas kā “Netflix” un “HBO”.

"Pieredzējusī žurnāliste Inga Spriņģe lekcijā “Vai tu domā kritiski? Kritiskā domāšana nenozīmē domāt kritiski par citiem, bet gan pašam par sevi” pastāstīja par šobrīd īpaši aktuālu tematu – kritisko domāšanu," stāsta pasākuma organizatori.

Par radio kā medija izaicinājumiem Artūrs Jenots diskutēja ar “Radio 5” personību Tomu Grēviņu.

Organizatori piedāvā sarunas ierakstu un atbildi uz jautājumu “Vai radio ir nākotne?” noklausīties video formātā: https://www.youtube.com/watch?v=5dfvPUgD9hE&t=939s

Konferencē par žurnālista darba nozīmi ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē dalījās Ieva Ilvesa – Valsts prezidenta padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos. Ievas Ilvesas uzstāšanos un atziņas prezentācijā “Demokrātija mirst tumsā – kvalitatīva žurnālistika demokrātijas sardzē”, iespējams noskatīties šeit: https://www.youtube.com/watch?v=FaZFoWFYOE0&t=44s

Šogad paralēli Jauniešu mediju konferencei norisinājās satura ideju radīšanas hakatons.

Tajā piedalījās piecas komandas, un piektdienas pēcpusdienā jaunieši savas idejas prezentēja žūrijai: Ievai Ilvesai, TV3 “900 sekundes” moderatoram Ivo Jurkānam, TVNET kultūras redaktoram Tomam Treibergam un LMT satura biznesa vadītājam Kārlim Dorbem. Galveno balvu – jauniešu centra “Young Media House” tehnisko atbalstu 1000 eiro vērtībā raidījuma idejas īstenošanai – saņēma komanda “3 Muskatrieksti”.

Komandu pārstāvēja Amanda Kalnpure no Jelgavas, Laura Nulle un Jānis Valdmanis, kurš mācās par videooperatoru Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā. Jauniešu raidījuma ideja “Maini uz labo” ir par mainīšanos lietām ar nejaušiem garāmgājējiem, ievērojot noteikumu, ka katrai nākamajai lietai jābūt vērtīgākai par iepriekšējo. Sērijas noslēgumā iegūtā lieta tiks ziedota labdarībai.

“Šis bija interesants un ļoti izglītojošs pasākums jauniešiem, kur varēja vairāk iepazīt mediju nozari un tās dažādību caur lekcijām un pieredzes stāstiem. Pats hakatons bija stresa un spriedzes pilns, jo komandā mēs bijām neatlaidīgi un tēmējām tikai un vienīgi uz uzvaru! Iepazinu arī metodes, kā var rosināt radošās idejas citām dzīves jomām, ko arī izmantošu savā turpmākajā darbībā,” piedzīvotajā dalās hakatona uzvarētājkomandas “3 Muskatrieksti” dalībniece Amanda Kalnpure.

Atzinību un pārsteiguma balvas no atbalstītājiem saņēma arī citas hakatona komandas.

Visi hakatona dalībnieki saņēma balvu no “TVNET klik” – gada abonementu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu