ASV uzsākta izmeklēšana pret Šveices bankām aizdomās par palīdzību krievu oligarhiem (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

ASV varasiestādes sākušas izmeklēšanu pret Šveices lielākajām bankām – “Credit Suisse” un UBS par iespējamu palīdzību sankciju apiešanā Krievijas oligarhiem, vēsta aģentūra “Bloomberg”, atsaucoties uz vairākiem informācijas avotiem.

Pēc viņu vārdiem, izmeklēšana sākta vēl pirms tam, kad “Credit Suisse” nonāca līdz kraham, un to iegādājās UBS par 3,2 miljardiem dolāru. Abas bankas no ASV Tieslietu ministrijas saņēmušas pieprasījumus sniegt izmeklēšanai nepieciešamos dokumentus.

Izmeklēšana ir vērsta pret bankas darbiniekiem, kuri strādājuši ar Krievijas oligarhiem, kas pakļauti Rietumvalstu sankcijām. Tāpat pieprasījumus pēc dokumentiem saņēmušas arī lielās ASV bankas, kurām jāsniedz detalizēta informācija par to, kā šajās iestādēs tiek īstenota iekšējā kontrole. Ja tiks atklāts, ka banku darbinieki ir pārkāpuši likumus, tad izmeklēšana turpināsies.

Pagājušā gada maija sākumā, kad Šveices bankas oficiāli pārtrauca sadarbību ar sankciju sarakstos esošajiem Krievijas oligarhiem, viņi Šveices finanšu iestādēs glabāja aktīvus vairāk nekā 50 miljardu dolāru vērtībā. 33 miljardi dolāru glabājās “Credit Suisse” kontos.

Līdz kara sākumam banka apkalpoja Krievijas elites kontus, kuru kopējā aktīvu vērtība bija 60 miljardi dolāru. Tas “Credit Suisse” ļāva nopelnīt 500-600 miljonus dolāru ik gadu.

Iepriekš vēstīts, ka Šveice pagājušajā nedēļas nogalē paziņoja, ka Šveices banka UBS iegādāsies "Credit Suisse", lai novērstu, ka bankas nedienas negatīvi ietekmē finanšu sistēmu valstī un ārpus tās.

Šveices otrās lielākās bankas "Credit Suisse" nonākšana valsts lielākās bankas īpašumā ir nozīmīgākā banku apvienošanās Eiropā kopš finanšu krīzes pirms 15 gadiem.

Lai samazinātu riskus UBS, Šveices valdība izsniegs UBS garantiju deviņu miljardu franku apmērā, lai segtu potenciālos zaudējumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu