Graube: sakāve Bahmutā Krievijas režīma kliķē var radīt lielas nesaskaņas (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube
Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube Foto: Zane Bitere/LETA

Kaujas zaudēšana par Bahmutu Krievijas režīma kliķē var radīt priekšnoteikumus nopietnām nesaskaņām, šādu vērtējumu aģentūrai LETA sniedza bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

 

Ukraiņiem atbrīvojot valsti no iebrucējiem, šī pilsēta ir jāatgūst, jo tā ir pietiekami liela pilsēta nozīmīgā vietā. Bahmuta patlaban kļuvusi par simbolu abām karojošām pusēm - vai nu par zaudējuma, vai uzvaras simbolu.

"Patlaban ukraiņi uzvar šo kauju, jo viņi spēj pilsētu aizstāvēt un nosargāt pret ļoti lielām Krievijas militārām pūlēm," norādīja Graube.

Ukraiņiem neļaujot ieņemt šo pilsētu un attīstot pretuzbrukumu Doneckas un Luhanskas rajonos, tas būtu milzīgs trieciens Krievijas pašvērtējumam.

"Krievijas kliķi, visdrīzāk, var sagraut nesaskaņas pašas kliķes starpā - savstarpējās skaidrošanās, vainīgo meklēšana. Bahmutas zaudējums un kopējais zaudējums šajā reģionā var radīt priekšnoteikumus ļoti nopietnām iekšējām nesaskaņām un vainīgo meklēšanām," uzsvēra Graube.

Graube norādīja, ka pirmie iedīgļi Krievijas militāro neveiksmju iemeslu meklēšanai jau ir bijuši, piemēram, mainot militāros komandierus vai paužot nelabvēlīgu attieksmi pret algotņu grupējumu "Vagner" dibinātāju Jevgēniju Prigožinu.

Graube lēsa, ka paralēli abas karojošās puses aiz Bahmutas ir sagatavojušas aizsardzības līnijas vai arī tās gatavo. Viņš uzskata, ka nebūtu pareizi apgalvot, ka, krieviem ieņemot Bahmutu, tiktu salauzta ukraiņu pretestība.

"Luhanskas un Doneckas teritorija no Krievijas puses ir pietiekami labi nocietināta un daudzi jau spekulē, ka ukraiņu pretuzbrukums visdrīzāk nenotiks šajā sektorā. Abas puses ir sasaistījušas savus spēkus Bahmutā, bet tagad redzams, ka "alternatīvā Bahmuta" ir izveidojusies Avdijivkā, kas būs nākamais simbols, jo Krievija kā totalitāra valsts ir apsēsta ar simboliem un pati kļuvusi par simbolu ķīlnieci," norādīja Graube.

Graube sliecas uzskatīt, ka Krievija Bahmutas virzienā varētu būt izsmēlusi savas iespējas attīstīt "lielo uzbrukumu". "Uzbrukums iet uz beigām tā arī īsti nesācies," piebilda Graube.

Jau ziņots, ka Krievijas karaspēks nav zaudējis cerību Doneckas apgabalā ieņemt Bahmutu, tomēr tā zaudējumi ir lieli un tā spēki izsīkst, situāciju frontē raksturoja Ukrainas armijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis, piebilstot, ka Ukrainas aizstāvji drīzumā šo iespēju izmantos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu