Video ⟩ Raidījums: Armijas pārtikas iepirkuma rīkotāji apgājuši drošības prasības

CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Ilustratīvs attēls.
Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Ilustratīvs attēls. Foto: LEJNIEKS

220 miljonus eiro vērtais konkurss par pārtikas iegādi armijai gan miera, gan kara apstākļiem sarīkots pēc parastas publisko iepirkumu procedūras, nevis atbilstoši aizsardzības jomai speciāli paredzētam likumam. Tas ļāva konkursa pretendentiem neveikt drošības dienesta pārbaudi, vēsta LTV raidījums "De facto".

Aizsardzības un drošības jomai ir īpašs iepirkumu likums. Viena no procedūrām, kas to atšķir no Publisko iepirkumu likuma, ir drošības iestāžu iesaistīšana pretendentu vērtēšanā. Ja pasūtītājs ir Aizsardzības ministrija, tās padotības iestāde vai Nacionālie bruņotie spēki (NBS), atzinumu par kandidātiem sniedz Militārās izlūkošanas un drošības (MIDD) dienests. Ja dienests saskata draudus nacionālajai drošībai, kandidātu izslēdz no iepirkuma.

Ņemot vērā, ka iepirkums par pārtikas piegādi NBS gan ikdienai, gan krīzes situācijām tika organizēts pēc Publisko iepirkumu likuma, MIDD atzinums netika prasīts, secina raidījums.

Aizsardzības ministrija pašlaik vērtē juridiskās iespējas līgumu ar uzvarētāju "Zītari LZ" lauzt. Vienlaikus, Valsts kontrolei lūgts sniegt viedokli par iepirkuma lietderību, savukārt MIDD – par drošības aspektiem. Paralēli notiek pārbaudes par visiem iepirkuma komisijas locekļiem.

"Konstatējām virkni neatbilstību un virkni ļoti dīvainu lietu," par pārtikas iepirkumu saka aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA). Jau sākotnējā pārbaude deva pamatu atstādināt uz disciplinārās izmeklēšanas laiku iepirkuma komisijas vadītāju un atbildīgo NBS amatpersonu komisijā.

Iepirkuma komisiju vadīja Nacionālās apvienības biedrs Ēriks Ezeriņš. Viņa tēvs Normunds Lakučs savulaik tika dēvēts par ""tēvzemiešu" pelēko kardinālu". Dienā, kad tika atstādināts, Ezeriņš no partijas izstājās.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atklāja, ka biroja izmeklēšanā tiesības uz aizstāvību ir diviem iepirkumu komisijas locekļiem, uzņēmuma pārstāvim un bijušā aizsardzības ministra padomniekam.

Bijušā ministra Arta Pabrika (LA) padomnieks Valdis Verners, lai arī gribētu, nevarot neko komentēt, jo ir parakstījies par informācijas neizpaušanu. Pabrikam bijusi īsa saruna ar Verneru, kurā viņš stingri paudis, ka neko nepareizu nav darījis. "Viņš neredz, par ko viņu varētu apsūdzēt," raidījumam sacīja Pabriks.

Tieši Pabrika laikā Aizsardzības ministrijas loģistikas un iepirkumu centrs sarīkoja iepirkumu par pārtikas piegādi NBS.

No vairākiem interesentiem ar atrāvienu visizdevīgāko piedāvājumu iesniedza salīdzinoši neliels ēdinātājs no Rojas "Zītari LZ".

Viens no "Zītari LZ" īpašniekiem Modris Supe pēdējos divos gados ziedojis 4500 eiro Pabrika partijas "Latvijas attīstībai".

Decembrī, kad ministrijā jau bija nomainījusies politikā vadība, armija ar "Zītari LZ" parakstīja līgumu uz pieciem gadiem. Plānotā summa 220 miljoni eiro, ar iespēju palielināt līdz 330 miljoniem eiro.

Ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons iepriekš pauda, ka par līguma summu uzzinājis no medijiem, jo ministrijas iepirkuma plāns paredzēja tikai 8 miljonus eiro.

Saeimas opozīcija izmantoja iepirkuma skandālu, lai panāktu ministres demisiju un ministrijas galvenā ierēdņa Garisona atstādināšanu uz izmeklēšanas laiku.

Par to aģitēja un iepirkumu par "šaubīgu" sauc arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), neraugoties uz to, ka viens no iepirkuma uzvarētāja "Zītari LZ" īpašniekiem Supe ir ZZS Saeimas frakcijas vadītāja Viktora Valaiņa sievastēvs. Valainis kolēģiem Saeimā uzreiz pateicis, ka jautājumā par armijas pārtiku viņu saista interešu konflikts.

Saeimas vairākums ministres Mūrnieces demisijas pieprasījumu pagājušajā nedēļā noraidīja. Tomēr ne tikai no opozīcijas, bet arī no koalīcijas deputātes Ievas Brantes (AS) izskanēja prasība atstādināt Garisonu. Apvienotā saraksta Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Tavars raidījumam sacīja, ka apvienība šādu prasību koalīcijas partneriem tagad neizvirza.

Aizsardzības ministre Mūrniece uzsver, ka ne viņa ne ministrijas augstākais ierēdnis Garisons armijas pārtikas iepirkuma līgumu nav parakstījuši. Mūrniece Garisonam uzticas. Tieši viņš jau pērn esot ziņojis KNAB par neatbilstībām iepirkumā.

"Jā, te ir daudzi neatbildēti jautājumi, bet tas, ko es vēlos pateikt, tieši Garisons kungs bija tas, kurš sniedza KNAB informāciju saistībā ar šo iepirkumu aizvadītā gada rudenī. Un ja nebūtu šīs proaktīvās rīcības no Aizsardzības ministrijas puses, no augstākās ierēdniecības puses, tad nez vai būtu iespējams šis kriminālprocess," sacīja Mūrniece.

Bijušais ministrs Pabriks apstiprina, ka pērn arī viņam garāmejot darīts zināms, ka ministrija iepirkuma dokumentus nodevusi KNAB: "Es atceros, ka viens no maniem jautājumiem bija, vai KNAB ir bijuši kādi aizrādījumi vai pretenzijas pret to, kas šajā konkursā notiek. Un man, ja es nemaldos, es nevaru nevienu vārdu nosaukt, man pateica apstiprinoši, ka visi dokumenti ir nosūtīti un nekādas pretenzijas nav celtas."

KNAB kriminālprocesu sāka 3.martā par iespējamu nepatiesu ziņu norādīšana deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV) uzdevis Aizsardzības ministrijai vērtēt iespējas līgumu ar ēdinātāju lauzt. Pagaidām līgums ar firmu "Zītari LZ" ir spēkā. Līdz šai nedēļai bruņotie spēki par pārtikas piegādi samaksājuši gandrīz 200 tūkstošus eiro.

Saskaņā ar līgumu "Zītari LZ" saņem 3% no šīs naudas par piegāžu administrēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu