Krievija draud pieprasīt kompensāciju par "Nord Stream" cauruļvadu uzspridzināšanu (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Krievija varētu pieprasīt kompensāciju par gāzes cauruļvadu “Nord Stream” uzspridzināšanu, paziņojis Krievijas Ārlietu ministrijas ekonomiskās sadarbības departamenta direktors Dmitrijs Biričevskis.

“Neizslēdzam, ka varētu tikt apspriests jautājums par zaudējumiem, ko radījuši sprādzieni gāzes cauruļvados “Nord Stream”, un ar to saistītā kompensācija. Krievija panāks neatkarīgu startpautiskok izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kurš ir vainojams sprādzienos “Nord Stream” Baltijas jūrā. Atbilstoša rezolūcija jau ir sagatavota iesniegšanai ANO Drošības padomei,” teica Biričevskis.

Maskava uzskata, ka Rietumvalstis “aktīvi sabotējot izmeklēšanu, jo tai nebūšot nekādas pievienotās vērtības”.

Biričevskis arī atgādināja par ASV žurnālista Sīmora Hērša veikto izmeklēšanu, kurā kāds avots norādījis, ka diversiju Baltijas jūrā īstenojušas ASV ar NATO sabiedroto palīdzību. Pēc Hērša versijas, 2022. gada vasarā “Baltops” mācību laikā amerikāņu ūdenslīdēji mīnēja gāzes cauruļvadus, bet pēc trīs mēnešiem norvēģi spridzekļus esot detonējuši.

Vēlāk “The New York Times” vēstīja, ka, pēc amerikāņu izlūkdienestu datiem, diversiju varēja īstenot proukrainisks grupējums, par kura darbībām Kijiva nebija informēta. Ukraina savu līdzdalību incidentā noliedza, bet Kremlī šāda veida publikācijas nosauca par “dezinformāciju ar mērķi novērst uzmanību no īstajiem diversijas autoriem”.

Smagos noziegumos apsūdzētais Krievijas diktators Vladimirs Putins iepriekš atbildību par sprādzieniem lika uzņemties “anglosakšiem, kam bija izdevīgi apturēt Krievijas gāzes piegādes Eiropai”.

Gāzes cauruļvadi “Nord Stream” bija izbūvēti Baltijas jūras dzelmē, un tie savienoja Krieviju un Vāciju. Katra cauruļvada garums bija ap 1200 kilometriem. “Nord Stream-1” izbūve izmaksāja 7,5 miljardus dolāru, bet “Nord Stream-2” – 9,5 miljardus dolāru.

2022. gada septembra beigās notika vairāki sprādzieni, kā rezultātā bija bojāti trīs no četriem gāzes pārvades mezgliem, bet Baltijas jūrā bija vērojama liela mēroga gāzes noplūde. “Nord Stream-1” operators divu mezglu remontu novērtēja vairāk nekā 500 miljonu dolāru vērtībā.

Pašlaik versijas par notikušo Baltijas jūrā ir daudz, un netiek izslēgts, ka sprādzienus abos gāzes vados īstenojusi Krievija, lai būtu iemesls apturēt gāzes piegādes Eiropai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu