Kā pareizi mazgāt logus: TOP7 kļūdas, ko pieļauj teju ikviens

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: InesBazdar/Shutterstock

Bieži gadās, ka pēc vairākām stundām, kas pavadītas, cītīgi beržot logus, uz šķietami nevainojami nospodrinātajiem stikliem joprojām ir redzamas tik ļoti kaitinošās nosēdumu švīkas. Ko darām nepareizi, ja rezultāts jau atkal liek vilties un nav ieguldīto pūļu vērts? Šajā rakstā analizēsim biežāk pieļautās kļūdas, mazgājot logus, un uzzināsim, kā no tām izvairīties.

Logu mazgāšana ir visai laikietilpīgs un ne pārāk patīkams darbs, ko jāsaņemas paveikt vismaz divas reizes gadā. Lai rezultāts atbilstu cerētajam un mūs priecētu ilgāk par dažām dienām, mazgājot logus, vajadzētu izvairīties no populārām kļūdām.

Nepiemērots inventārs

Logu mazgāšanai nepieciešamā aprīkojuma izvēle ir atbildīgs uzdevums. Izvēloties piemērotus palīgus, darbi veiksies daudz ātrāk un process būs daudz patīkamāks. Stiklu tīrīšanai nebūtu vēlams izmantot abrazīvus sūkļus, kas var atstāt skrāpējumus uz stikla, kā arī nažus un asus priekšmetus, lai noņemtu piekaltušos netīrumus.

Vecas avīzes, lupatas, tualetes papīrs, papīra dvieļi – šie omīšu tīrīšanas “gadžeti” bieži vien ne tikai nepalīdz kārtīgi notīrīt gružus no stikla, bet pat atstāj uz tā traipus.

Stikla tīrīšanai lieliska izvēle ir mikrošķiedras lupatiņas, tās palīdz izvairīties no svītrām un neatstāj uz stikla plūksnas. Kaut gan daudzi logu mazgāšanai joprojām izmanto sentēvu metodes, ir vērts apsvērt teleskopiskās logu birstes vai uzlādējama vakuuma logu tīrītāja iegādi, kas neatstāj ūdens pilienus un kaitinošās švīkas uz stikla virsmas, turklāt noderēs ne vien logu, bet arī spoguļu, flīžu un dušas kabīnes spodrināšanai.

Foto: Publicitātes foto

Nepareizi tīrīšanas līdzekļi

Ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizos līdzekļus logu uzfrišināšanai. Labākā izvēle ir maigi tīrīšanas līdzekļi, kas paredzēti tieši stiklam.

Logu mazgāšanai nav ieteicams lietot produktus, kas satur abrazīvas daļiņas, benzīnu, acetonu, kā arī dažādus šķīdinātājus, jo šāda veida produkti var saskrāpēt stiklu un sabojāt tā struktūru.

Izmantojot tīrīšanas līdzekli, neskopojies! Lai kārtīgi notīrītu netīrumus, nebaidies līdzekli izsmidzināt pietiekamā daudzumā vai pat atkārtoti, jo tieši pārliekas taupības dēļ logi pēc mazgāšanas joprojām var būt svītraini.

Nepareiza mazgāšanas tehnika

Daudzi, vēloties ietaupīt laiku, uzreiz ķeras pie lietas: iemērc sūkli putu šķīdumā, aši noberž ar to logus un tad mēģina tos nopulēt. Šāda pieeja var padarīt darbu daudz ilgāku un arī mazāk efektīvu, jo visi netīrumi vienkārši tiks izsmērēti pa stiklu.

Vispirms noņem no palodzēm visu, kas var traucēt darbam. Ja mīkstās mēbeles atrodas tuvu palodzei, tās atbīda vai pārklāj ar plēvi.

Pirms slapjās mazgāšanas vispirms ar sausu mikrošķiedras drāniņu notīra no logiem sausos netīrumus un putekļus – turklāt gan no iekšpuses, gan no ārpuses, un tikai pēc tam mazgā stiklu. Ja logi nav tīrīti ilgāku laiku un uz tiem sakrājies “kultūrslānis”, sausajai tīrīšanai izmanto putekļu sūcēju ar piemērotu uzgali, bet grūti pieejamās vietās var likt lietā birsti ar teleskopisku kātu.

Mazgāt tikai stiklus

Daži joprojām maldīgi uzskata, ka logu tīrīšanas process aprobežojas tikai ar stikla mazgāšanu, kaut gan darbu saraksts ir krietni apjomīgāks.

Foto: ilikeyellow/Shutterstock

Ir ļoti svarīgi rūpīgi nomazgāt arī rāmjus un palodzes, turklāt plastmasas logiem ir jāiztīra un jāizmazgā arī visas drenāžas atveres, kurās uzkrājas netīrumi un mitrums. Ir rūpīgi jāizberž arī stikla savienojumu vietas (šim nolūkam ir ērti izmantot savu laiku nokalpojušu zobu birsti). Turklāt

logu rāmji ir jāmazgā pirms stikliem.

Mazgāt rāmjus pēc tam, kad jau ir nospodrināti stikli, būs līdzīgi, kā mazgāt grīdas un pēc tam slaucīt putekļus.

Mazgāt visus logus vienā dienā

Protams, ja dzīvoklis ir mazs un jānomazgā tikai divi vai trīs logi, ar šo darbiņu, neapšaubāmi, var tikt galā vienā piegājienā. Bet, ja mājoklis ir pietiekami plašs vai pat vairākos stāvos, ir vērts darbu sadalīt vairākos posmos, piemēram, ik dienu nomazgājot logus kādā no telpām. Šādi jūs noteikti paveiksiet darbu efektīvāk un pārāk nenogursiet.

Haotiska mazgāšana

Stiklam ir nepieciešama īpaša apstrāde – mazgāšana, haotiski rīvējot lupatu uz visām pusēm, neļaus sasniegt cerēto rezultātu un atstās uz stikla vairāk vai mazāk saskatāmas švīkas.

Stikla virsmas vienmēr ir jāmazgā virzienā no augšas uz apakšu, virzot netīrumus un putas no augšas uz leju.

Šādi logus vajadzētu tīrīt ikvienā darba posmā – no sausās līdz slapjajai uzkopšanai. Lai logu mazgāšanas procesā izvairītos no ūdens un mazgāšanas līdzekļa plūdiem, ļoti ērts risinājums ir vakuuma logu tīrītājs, kas nevainojami savāc lieko mitrumu un padara tīrīšanu pat par visai aizraujošu pasākumu.

Foto: Publicitātes foto

Logu mazgāšana saulainā laikā

Lai ķertos pie logu mazgāšanas, bieži vien gaidām siltu un saulainu laiku, tomēr pareizāk būtu šim darbam izvēlēties apmākušos dienu bez nokrišņiem un vēja.

Spoža saule sakarsēs stiklu, acumirklī nožāvējot jebkuru tīrīšanas līdzekli.

Atā, spodrie logi, sveikas, švīkas! Arī vējš gādās par līdzīgu efektu. Tāpēc saulainajās dienās logu mazgāšanas vietā labāk izbaudīt atpūtu pie dabas.

***

Izrādās, nevainojami tīri logi nav neiespējamā misija.  Pietiek tikai ievērot dažus vienkāršus noteikumus, izvairīties no tipiskām kļūdām un izvēlēties pareizo aprīkojumu, kas šo darbu padarīs daudz vieglāku, ātrāku un patīkamāku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu