Ziņa par Kariņa dalību afērā nav īsta; attēls safabricēts (1)

Annija Petrova
, Re:Baltica/Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook vairāki simti cilvēku dalījušies ar kādas it kā ziņas ekrānšāviņu, kur premjers Krišjānis Kariņš tiek saukts par vienu no patiesā labuma guvējiem 220 miljonu afērā. Taču attēls ir pārveidots un šādas ziņas medijos nav.

Kāda Facebook lietotāja pārveidoto attēlu publicēja 22. martā. Tajā redzamais virsraksts vēsta:

“Šokējoši: Krišjānis Kariņš ir viens no patiesā labuma guvējiem 220 miljonu afērā”.

Attēls noformēts kā sabiedrisko mediju portāla LSM ziņa, taču ne šajā portālā, ne citos medijos tāda ziņa nav atrodama. Tāpat ne virsraksts, ne rakstības stils, ne pārējās detaļas attēlā neliecina, ka ziņa būtu īsta. Piemēram, kā premjera fotogrāfijas avots norādīts “Latvijas valsts arhīvs”, taču šāds mūsdienu fotogrāfiju avots nepastāv un medijos netiek izmantots.

Foto: Attēls: Sabiedrisko mediju portāla LSM logo. Ekrānšāviņš no LSM mājas lapas.

Tāpat ieraksta augšējā kreisajā stūrī redzamais logo neatbilst portāla LSM logo. Proti, īstajā un portāla LSM lietotajā logo ir arī medija nosaukums, bet Facebook ieraksta “publikācijā” tāda nav.

Lai gan daži lietotāji komentāros norāda, ka tā ir viltus ziņa, citi aicina “uz cietumu tādu” un piebalso, ka droši vien tā arī esot. Ar nepatieso ierakstu dalījušies vairāk nekā 500 cilvēku.

Ieraksta autore paraksta “ziņu” šādiem vārdiem:

“Patiesība vai meli analizējam paši. Kariņš it kā cer aizbēgt uz dzimteni (ASV), lai netiktu tiesāts. Pēc nepārbaudītas informācijas Ministru Prezidents ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli no valsts budžeta ir piesavinājies vairākus simtus miljonu eiro, caur fiktīviem covid-19 iepirkumiem un militāriem iepirkumiem iepludinot tos savos ofšoru kontos Šveicē un ASV.”

Foto: Ekrānšāviņš

Arī šim apgalvojumam nav nekāda pamatojuma. Iepriekš mediji ziņojuši, ka Aizsardzības ministrija sākusi dienesta pārbaudi par 220 miljonu eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis kriminālprocesu un aizturējis trīs personas. Kariņš nav starp kriminālprocesā iesaistītajām personām, viņš nav minēts kā potenciāli iesaistītais arī mediju materiālos.

Secinājums: Attēls ar “ziņu” par premjeru Krišjāni Kariņu kā vienu no labuma guvējiem 220 miljonu iepirkumā ir manipulācija. Attēls un ziņa ir safabricēta jeb pārveidota.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu