Da Vinči meistardarbu sastāvdaļa – ēdama

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Leonardo da Vinči glezna "Mona Liza".
Leonardo da Vinči glezna "Mona Liza". Foto: Public Domain

Jaunā pētījumā atklāts, ka tādi zināmi mākslinieki kā Leonardo da Vinči un Sandro Botičelli, iespējams, eksperimentēja ar olu dzeltenumu, lai padarītu krāsas noturīgākas pret mitrumu, kā arī pasargātu tās pret krunkošanos un dzeltēšanu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communication”, vēstīts, ka šādi pētījumi var palīdzēt nenovērtējamu mākslas darbu labākā saglabāšanā.

Lai arī proteīnu atliekas jau iepriekš tika atrastas šo meistardarbu krāsā, tomēr nebija zināma to izcelsme. Jaunajā pētījumā vēstīts, ka proteīni, visticamāk, ir no olām. Zinātnieki noskaidroja, ka olas krāsā darbojas kā antioksidants, neļaujot krāsai tik ātri degradēties.

“Ir tikai daži rakstītie avoti par šo. Līdz šim nav veikts neviens zinātnisks pētījums, lai izpētītu šo subjektu līdz pašām dzīlēm. Mūsu pētījuma rezultāti parāda, ka ar pavisam nelielu olu dzeltenuma daudzumu var panākt apbrīnojamas izmaiņas eļļas krāsas īpašībās, parādot to, ka mākslinieki to varēja izmantot savā labā,” izdevumam “CNN” stāstīja pētījuma autore Ofēlija Ranketa.

Lūk, pateicoties olām, mākslinieki mums devuši iespēju aplūkot to darbus vēl šodien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu