"Failiem.lv": Uzņēmuma dati netiek izpausti Krievijas drošības struktūrām (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Failiem.lv" vadītājs Jānis Viklis
"Failiem.lv" vadītājs Jānis Viklis Foto: Edijs Pālens/LETA

Datu uzglabāšanas un apmaiņas platformā "Failiem.lv" ievietotie dati netiek izpausti Krievijas drošības struktūrām, kā arī uzņēmumam nav nekādas formas pārstāvniecības Krievijā, komentējot sociālajos tīklos izskanējušās bažas par "Failiem.lv" drošību, norāda uzņēmuma vadītājs Jānis Viklis.

Viņš apgalvoja, ka "Failiem.lv", kā arī "Files.fm" ir iedzīvotājiem droša platforma, un uzņēmums rūpējas par datu privātumu. "Failiem.lv" un "Files.fm" visi dati tiek glabāti Eiropas Savienībā un atbilstoši ES vispārējo datu aizsardzības regulai (GDPR).

Komentējot uzņēmuma iekļaušanu Krievijas informācijas izplatītāju organizatoru reģistrā, Viklis sacīja, ka "iekļaušana kādā Krievijas reģistrā līdz šim nav ietekmējusi uzņēmuma darbību, jo mēs nesadarbojamies ar Krieviju. Uzņēmumam Krievijas teritorijā nav nevienas sistēmas, mēs nepakļaujamies Krievijas jurisdikcijai un neesam jutuši ietekmi, izņemot informatīvus paziņojuma e-pastus 2018.gadā, ka esam iekļauti reģistrā, tomēr uz šiem e-pastiem nekā nereaģējam".

"Izskaidrojums "Failiem.lv" un "Files.fm" ievietošanai šai sarakstā iespējams ir tāds, ka viņi uzņēmumu ir atzīmējuši kā vienu no starptautiskām datu glabāšanas platformām, taču ikdienā mēs nesekojam līdzi, kādus reģistrus uztur Krievija," sacīja Viklis. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pērn uzņēmums nepieņem arī maksājumus no Krievijas.

"Pieļauju, ka, ja mums būtu lielāks vai nopietnāks skaits Krievijas lietotāju un maksātāju, varbūt iekļaušanai reģistrā būtu arī kāda nozīmīgāka ietekme. Pašlaik vienīgais, ko Krievija varētu izdarīt, ir bloķēt pieeju domēna vārdam, tomēr tas neskartu uzņēmumu, jo "Failiem.lv" nav maksājošu lietotāju Krievijā, kā arī šis lietotāju segments uzņēmumam nav aktuāls," sacīja Viklis.

"Failiem.lv" mērķa tirgus primāri ir Eiropas Savienības valstu lietotāji, taču platformu lieto lietotāji no visas pasaules, tostarp arī ASV, Brazīlijas, Indijas, Lielbritānijas un Ukrainas.

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji atzina, ka "Cert.lv" rīcībā šobrīd nav informācijas par "Failiem.lv" saistību ar Krievijas varas iestādēm, tomēr kā jebkuras citas failu koplietošanas platformas gadījumā "Cert.lv" aicina lietotājus būt apzinīgiem un sekot sava darba devēja norādījumiem un iekšējiem iestādes drošības noteikumiem attiecībā uz šādu platformu izmantošanu darba vajadzībām.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Failiem.lv" uzturētājs "Files.fm" 2022.gadā strādāja ar 1,466 miljonu eiro apgrozījumu, bet kompānijas peļņa bija 108 550 eiro. Kompānija reģistrēta 2007.gada oktobrī, un tās pamatkapitāls ir viens miljons eiro. Kompānijas 65% kapitāldaļu pieder Viklim, 24% AS "Sensum Grupa", 5% Madarai Paeglei, 3% Paulam Sondoram un 3% Mārtiņam Lāmam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu