Lielbritānija nomā baržu 500 patvēruma meklētāju izmitināšanai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānija trešdien paziņoja par plāniem izmitināt apmēram 500 patvēruma meklētājus uz nomātas baržas, valdībai cenšoties samazināt izmaksas un atturēt migrantus no Lamanša šķērsošanas.

Konservatīvais premjerministrs Riši Sunaks, kurš bija solījis apturēt migrantu ierašanos ar laivām pāri Lamanšam, sacīja, ka barža ļaus ietaupīt naudu un samazināt spiedienu uz viesnīcām.

Konservatīvā valdība arī sākusi īstenot plānu, kas paredz noraidīt nelikumīgi ieradušos migrantu patvēruma pieprasījumus un pārvest viņus uz drošām trešajām valstīm, tādām kā Ruanda.

"Mums ir jāizmanto alternatīvi izmitināšanas varianti, kā to dara mūsu Eiropas kaimiņi - tostarp izmantojot baržas un prāmjus, lai ietaupītu britu nodokļu maksātāju naudu un novērstu to, ka Apvienotā Karaliste kļūst par magnētu patvēruma tirgotājiem Eiropā," sacīja imigrācijas ministrs Roberts Dženriks.

Dženriks pirms nedēļas paziņoja, ka atbilstoši Lielbritānijas valdības plāniem par patvēruma lūdzēju uzturēšanas tēriņu samazināšanu turpmāk viņi tiks izmitināti armijas bāzēs, prāmjos un baržās.

Labdarības organizācija "Refugee Council" ("Bēgļu padome") paziņoja, ka barža būs "pilnīgi nepiemērota" "neaizsargātiem cilvēkiem, kas ieradušies mūsu valstī drošības meklējumos pēc aizbēgšanas no piekaušanām un nāves draudiem tādās valstīs kā Afganistāna un Irāna".

Pirmā šāda veida barža būs noenkurota Portlendas ostā Lielbritānijas dienvidu piekrastē un uzņems neprecētus vīriešus, kamēr tiek apstrādāti viņu patvēruma pieprasījumi. Pirmie iemītnieki ir gaidāmi "tuvākajos mēnešos".

"Mums nevar būt tāda situācija, ka mēs tērējam sešus miljonus mārciņu dienā par viesnīcām nelikumīgiem patvēruma meklētājiem," sacīja Sunaks. "Mēs ierosinām alternatīvas vietas, tādas kā barža, par kuru mēs šodien paziņojām, kas ietaupīs mums naudu un tiešām samazinās spiedienu uz viesnīcām," premjers piebilda.

Barža "Bibby Stockholm", kuru iepriekš patvēruma meklētāju izmitināšanai izmantoja Nīderlande un Vācija, tiks izmantota šim mērķim Lielbritānijā vismaz 18 mēnešus. Tā nodrošinās pamata izmitināšanu un veselības aprūpi, ēdināšanu un nepārtrauktu apsardzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu