Par Igaunijas parlamenta spīkeru ievēlēts Lauri Husars

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sander Ilvest

Par Igaunijas parlamenta spīkeru pirmdien ievēlēts partijas "Igaunija 200" priekšsēdētājs Lauri Husars.

Par Husaru tika nodotas 59 balsis, otrs kandidāts - nacionālpopulistiskās Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līderis Martins Helme - saņēma 20 balsis. Par nederīgiem tika atzīti 22 balsošanas biļeteni.

Helme un viņa partijas biedrs mēģināja apstrīdēt Husara kandidatūru, taču parlamenta Vēlēšanu komisija protestus noraidīja.

Husars nomaina spīkera amatā Centra partijas līderi Jiri Ratasu.

Par spīkera pirmo vietnieku vēlāk tika ievēlēts Tomass Kivimegi no Reformu partijas, bet par spīkera otro vietnieku - Ratass.

Viņi saņēma attiecīgi 56 un 27 balsis, bet Helme, kurš arī kandidēja uz spīkera vietnieku amatiem, saņēma 17 balsis un netika ievēlēts.

Pirms spīkera vēlēšanas parlamenta jaunā sasaukuma pirmajā sēdē atklāšanas runu teica valsts prezidents Alars Kariss un deputāti deva amata zvērestu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar 5.martā notikušajiem vēlēšanu rezultātiem jaunajā parlamenta sasaukumā liberālajai Reformu partijai ir 37 mandāti, nacionālpopulistiskajai Igaunijas Konservatīvajai tautas partijai (EKRE) - 17 mandāti, centriski kreisajai Centra partijai - 16 mandāti, liberālajai partijai "Igaunija 200" - 14 mandāti, Sociāldemokrātiskajai partijai - deviņi mandāti un nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - astoņi mandāti. Pavisam Rīgikogu ir 101 deputāts.

Igaunijas parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Līdzšinējā premjerministre, Reformu partijas priekšsēdētāja Kaja Kallasa vadīs arī nākamo valdību, par kuras veidošanu ir vienojusies ar partiju "Igaunija 200" un sociāldemokrātiem. Pirmdien šīs trīs partijas parakstīja koalīcijas līgumu.

Līdzšinējā valdības koalīcijā bija Reformu partija, sociāldemokrāti un partija "Tēvzeme".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu