Kāds Lielbritānijas uzņēmums uz Krieviju eksportējis elektroniku vairāk nekā miljarda vērtībā (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Kopš pagājušā gada februārī Krievija sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā, kāda Lielbritānijas kompānija ir organizējusi elektronisko preču pārdošanu Krievijai aptuveni 1,2 miljardu dolāru (1,1 miljarda eiro) vērtībā, ziņo izdevums "Financial Times". Turklāt bizness uzplaucis tieši pēc iebrukuma sākuma.

Krievijas iestāžu ierakstos norādīts, ka uzņēmums "Mykines Corporation LLP" ir nosūtījis tehnisko aprīkojumu, tostarp serverus, klēpjdatorus un datoru daļas, ko ražo tādi zīmoli kā "Huawei", "Intel", "Apple" un "Samsung". Starp nosūtītajām precēm bijušas arī augstas klases mikroshēmas, telekomunikāciju iekārtas un serveri, ko varētu izmantot infrastruktūrai.

Saskaņā ar muitas dokumentiem Lielbritānijas noteiktie eksporta uz Krieviju ierobežojumi attiecas uz minētā uzņēmuma nosūtītajām precēm vismaz 982 miljonu dolāru (901,3 miljonu eiro) vērtībā.

Iegūtie dati liecina, ka visvairāk uz Krieviju importēti mobilie telefoni - 568 miljonu dolāru (521 miljona eiro) vērtībā, turklāt deklarācijas liecina, ka pārsvarā tie bijuši "Samsung" un "Apple" ražojumi. 

Izdevums norāda, ka "Mykines Corporation LLP" Krievijā bija aktīvi darbojies jau pirms iebrukuma, taču muitas ieraksti liecina, ka pēc kara sākuma kompānijas bizness ar šo valsti pēkšņi uzplaucis. Piemēram, vēl 2021.gadā importa apjoms, ko nedēļas laikā šī kompānija bija importējusi uz Krieviju, reti kad pārsniedzis miljonu dolāru, taču kopš 2022.gada aprīļa uzņēmam, šķiet sākušies ziedu laiki.

Kādā maija nedēļā arī sasniegts importa apjoma rekords, kad preces uz Krieviju importētas 107,1 miljona dolāru (98,27 miljonu eiro) vērtībā.

Tāpat tiek uzsvērts, ka šo preču nosūtīšana uz Krieviju bez Lielbritānijas atļaujas var būt sankciju pārkāpums, pat ja tās ievestas Krievijā no trešajām valstīm.

"Mykines Corporation LLP" dokumentos norādītais īpašieks, Vitālijs Poļakovs, ir Ukrainas rezidents. Taču saskaņā ar Ukrainas atvērto datu izlūkošanas grupas "Molfar" sniegto informāciju Poļakova raksturojumam atbilst tikai viena persona: strādnieks ceļu būvē, kas nodarbināts Ukrainas valsts kalnrūpniecības uzņēmumā.

Šis vīrietis neatbildēja uz "Financial Times" aicinājumu sniegt komentāru. 

Savukārt līdz 2022. gada augustam "Mykines Corporation LLP" kontrolējošā īpašniece bija 34 gadus veca ukrainiete, kas dzimusi tajā pašā pilsētā, kur Poļakovs. Arī viņa neatbildēja uz lūgumiem sniegt komentārus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu