"Latvijas pasts" sāk piedāvāt debetkartes; nākotnē varētu izdot arī kredītkartes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Maksājumu pakalpojumu sniedzēja "Wallester" klientu attiecību vadītājs Artūrs Lemmings (no kreisās), Satiksmes ministrijas valsts sekretāre Ilonda Stepanova un VAS "Latvijas Pasts" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns piedalās "Latvijas pasta" maksājumu karšu prezentācijas pasākumā.
Maksājumu pakalpojumu sniedzēja "Wallester" klientu attiecību vadītājs Artūrs Lemmings (no kreisās), Satiksmes ministrijas valsts sekretāre Ilonda Stepanova un VAS "Latvijas Pasts" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns piedalās "Latvijas pasta" maksājumu karšu prezentācijas pasākumā. Foto: Edijs Pālens/LETA

VAS "Latvijas pasts" trešdien prezentēja Pasta norēķinu sistēmas klientiem turpmāk pieejamās "Visa" maksājumu debetkartes. Nākotnē pakalpojumu klāstam varētu pievienoties arī kredītkartes.

"Latvijas pasta" maksājumu kartes ļaus veikt maksājumus tirdzniecības vietās, internetā, kā arī izņemt skaidru naudu bankomātos visā pasaulē. Izveidota arī mobilā lietotne, kurā pagaidām var apskatīt konta atlikumu, izsekot transakcijas un pieteikt karti, bet šī gada rudenī tajā varēs veikt arī maksājumus, prezentācijas pasākumā sacīja "Latvijas pasta" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Viņš arī pieļāva, ka Pasta norēķinu sistēmas (PNS) klientiem pieejamās "Visa" maksājumu debetkartes varētu būt nozīmīgs tirgus spēlētājs lauku reģionos, kuros nav pieejamas komercbanku filiāles.

Kopējās maksājumu karšu projektā ieguldītās investīcijas Vilcāns nevarēja nosaukt, norādot, ka tas vairāk ir "Latvijas pasta" darbaspēka ieguldījums, kā arī PNS salāgošana ar Igaunijas maksājumu pakalpojumu sniedzēja "Wallester" sistēmām. Ieguldījumi jaunu sistēmu izstrādē nav veikti.

Patlaban PNS ir aptuveni 100 000 klientu un Vilcāns pauda cerību, ka daļa no tiem izvēlēsies saņemt arī maksājumu kartes. Konkrētus mērķus maksājumu karšu izsniegšanā "Latvijas pasts" nav izvirzījis.

Arī Satiksmes ministrijas valsts sekretāre Ilonda Stepanova uzsvēra "Latvijas pasta" maksājumu karšu nozīmi reģionos, kur nav pieejami vai ir ierobežoti citi finanšu pakalpojumi. Viņasprāt, sākot maksājumu karšu izsniegšanu, "Latvijas pasta" sniegtie pakalpojumi tuvinās bankas līmeņa pakalpojumiem.

Stepanova arī atzīmēja, ka nākamais solis "Latvijas pasta" maksājumu attīstībā varētu būt kredītkaršu ieviešana.

Maksājumu kartei var pieteikties ikviens Latvijas valsts piederīgais – fiziska persona, kam ir funkcionējošs mobilais tālrunis, uz kuru tiks nosūtīta mobilā īsziņa ar informāciju par PIN kodu un reģistrēto 3D paroli. Ja personai nav atvērts PNS konts, tad vispirms jāaizpilda pieteikums Pasta norēķina konta atvēršanai un maksājumu kartes noformēšanai pasts.lv. Savukārt, ja tāds jau ir atvērts, tad ir jāaizpilda tikai pieteikums maksājumu kartes noformēšanai vietnē pasts.lv. To iespējams izdarīts arī pasta nodaļā.

Informācija "Latvijas pasta" mājaslapā liecina, ka "Visa" maksājumu karšu ikmēneša maksa būs 2,49 eiro mēnesī. Komisijas maksa par skaidras naudas izņemšanu Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstu bankomātos būs 2% jeb minimālā maksa divi eiro, savukārt ārpus EEZ - 3% jeb minimums 3,5 eiro.

"Latvijas pasts" nodrošina pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. "Latvijas pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā apmēram 3000 darbinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu