Video ⟩ Raidījums: Baltijas jūrā izlaistā roņu meitene Sniegpulkstenīte tuvojas Liepājai

CopyLinkedIn Draugiem X
Raidījums: Baltijas jūrā izlaistā roņu meitene Sniegpulkstenīte tuvojas Liepājai
Raidījums: Baltijas jūrā izlaistā roņu meitene Sniegpulkstenīte tuvojas Liepājai Foto: Novadu Ziņas LTV

Pirms nedēļas Baltijas jūrā netālu no Ventspils izlaistā roņu meitene Sniegpulkstenīte nolēmusi doties dienvidu virzienā. Nedēļas laikā viņa mērojusi vairākus desmitus kilometru un pamazām tuvojas Liepājas piekrastei, informē Latvijas Televīzijas raidījums "Dienas ziņas".

Janvārī Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzimusī ronīte, kuru 5. aprīlī palaida jūrā iepretim Užavai, šķiet, sāk pierast pie jaunās dzīves vides. Spriežot pēc viņas pārvietošanās ātruma un līdz šim veiktās distances – vairākiem desmitiem kilometru –, spēka un enerģijas dzīvniekam pietiek.

To, vai Sniegpulkstenīte jau ir sastapusi savus sugas brāļus un ar viņiem sadraudzējusies, vai spēs izdzīvot, īstermiņā noteikt nav iespējams, atzina Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

Baltijas jūrā dzīvo trīs roņu sugas – pelēko ir aptuveni 38 tūkstoši, no tiem virs trim tūkstošiem tieši Rīgas jūras līcī. Pogaino roņu ir aptuveni 10 tūkstoši, bet plankumaino – 12 tūkstoši, taču šie roņi vairāk uzturas pie Dānijas krastiem, Latvijas ūdeņos viņus pamanīt var reti.

Roņu meitenei Sniegpulkstenītei zinātnieki sekos līdzi līdz brīdim, kamēr darbosies raidītājs. Tas tiek pielīmēts pie dzīvnieka spalvām un noturas aptuveni gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu