Maksā nodokļus Krievijas budžetā? Konts Šveices bankā varētu tikt slēgts (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock/TVNET kolāža

Kopš marta Šveices bankas ir sākušas brīdināt klientus no Krievijas par kontu slēgšanu, ja viņi atklāj, ka maksā nodokļus Krievijas budžetā.

Krievijas medijs RBC, atsaucoties uz juristiem, kas strādā ar Krievijas klientiem Šveicē, kā arī uz kādu avotu valsts banku sektorā, vēsta, ka pirmos šāda veida brīdinājumus izsūtījušas Šveicē strādājošās bankas UBS un "Credit Suisse".

"Mūsu advokātu birojā ir vērsušies aptuveni desmit cilvēki, kuri līdz šim saņēmuši neoficiālus telefona zvanus no bankas darbiniekiem ar brīdinājumu – ja nepārstās būt par Krievijā esošo uzņēmumu īpašniekiem un maksāt nodokļus, bankai būs jāslēdz viņu konts," atklājis Šveices advokātu biroja "Leolex" vadošais partneris Romāns Kudinovs.

Tomēr, viņaprāt, šāda banku prakse vēl neesot masveida.

Kredītiestādes savu lēmumu skaidro ar to, ka klienti maksā valstij nodokļus, kas destabilizē situāciju Ukrainā. Kudinovs uzskata, ka Šveices bankas ir spiestas ķerties pie šādiem pasākumiem, jo ​​uz tām tiek izdarīts spiediens no varasiestādēm, parlamenta partijām un Šveices Ekonomikas lietu valsts sekretariāta (SECO).

Savukārt kāds cits Šveicē strādājošs advokāts RBC atzinis, ka viņa klienti jau ir saskārušies ar kontu bloķēšanu nodokļu iemaksas Krievijas budžetā dēļ. 

Jau izskanējis, ka ASV vēstnieks Šveicē Skots Millers šā gada martā aicināja bloķēt krievu aktīvus vēl 50-100 miljardu Šveices franku apmērā. Lai gan SECO vadītāja Helēna Budligere-Artieda tobrīd sacīja, ka pastāv īpašuma tiesību pārkāpšanas risks, arī G7 valstis pieprasījušas Šveicei aktīvāk iesaldēt Krievijas oligarhu aktīvus.

Pēc Sertificēto naudas atmazgāšanas apkarošanas speciālistu asociācijas (ACAMS) sankciju eksperta Džordža Vološina teiktā, kopumā Šveicē šobrīd varētu tikt glabāti Krievijas aktīvi 150 līdz 200 miljardu Šveices franku apmērā. "Acīmredzot ne visi šie aktīvi ir pakļauti iesaldēšanas mehānismam. Lai tas notiktu, to īpašniekiem vai personām, kas tos kontrolē, Šveicei ir jāpiemēro sankcijas," sacīja Vološins, piebilstot, ka citu valstu ieskatā pagaidām Šveice iesaldējusi maz Krievijas aktīvu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu