ECB maijā turpinās celt bāzes likmes. Joprojām atklāts jautājums - par cik (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Centrālā banka (ECB).
Eiropas Centrālā banka (ECB). Foto: Ralph Orlowski

Eiropas Centrālā banka (ECB) arī 4. maijā gaidāmajā sēdē gatavojas celt bāzes likmes, turpinot cīņu ar augsto inflāciju. Taču joprojām nav skaidrības, cik liels varētu būt kāpums. 

Ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz pieciem lēmumu pieņemšanā iesaistītiem avotiem, vēsta, ka šobrīd ECB padome sliecas noteikt kāpumu 25 bāzes punktu apmērā, taču vienprātības neesot.

Jāatgādina, ka pēdējās sešās ECB padomes sēdēs bāzes likmes katrā ir celtas par 50 bāzes punktiem, skaidrojot to ar cīņu pret augsto inflāciju. Taču vairāku faktoru kopums šobrīd ECB liekot domāt nepieciešamību būt piesardzīgiem un piebremzēt likmju celšanas tempu.

Avoti uzskata, ka jāņem vērā martā piedzīvotās finanšu sektora svārstības un tas, ka iepriekšējie likmju paaugstinājumi vēl nav atspoguļojušies ekonomikas norisēs. Tāpat viņu ieskatā, likmju maksimums jau ir teju sasniegts un šo "pēdējo jūdzi" būtu drošāk pārvietoties ar mazākiem soļiem.

Kā vēl viens arguments lēnākai likmju celšanai minēts tas, ka ECB noguldījumu likme, kas šobrīd ir 3%, ir tādā līmenī, kas ierobežojot izaugsmi.

Tomēr lēmumu vēl varētu ietekmēt aprīļa inflācijas dati un ECB veiktās banku kreditēšanas aptaujas dati par pirmo ceturksni.

ECB runaspersona aģentūrai "Reuters" atteicās no komentāriem.

Jau vēstīts, ka pēdējā ECB padomes sēdē 16.martā tika nolemts paaugstināt galveno bāzes procentlikmi par 0,5 procentpunktiem līdz 3,5%. Tāpat palielinātas noguldījumu iespējas uz nakti likme līdz 3% un aizdevumu iespējas uz nakti likme līdz 3,75%. Arī abas šīs likmes palielinātas par 0,5 procentpunktiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu