Kas ir elektrolīti, un kāpēc tie mums vajadzīgi?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pēc kārtīga treniņa liela daļa cilvēku, daudz nedomājot, tver pēc spilgti krāsotā sporta dzēriena, lai atgūtu kaut ko tādu, ko, pēc viņu domām, parasts ūdens nespēj dot. Zināms, ka sporta dzērienos ir lielāks daudzums elektrolītu, kas pēc fiziskām aktivitātēm vai, teiksim, krietnas caurejas no organisma tiek izvadīti. Kas ir šie elektrolīti un kāpēc tie mums ir vajadzīgi?

Ar elektrolītiem apzīmē vielu kopumu, kas vajadzīgas virknei organisma procesu, to skaitā ķīmiskajām reakcijām un šķidruma līdzsvaram. Šādu apzīmējumu vielas ieguvušas, pateicoties tam, ka satur brīvos jonus un vada elektrību. Šie elektrības lādiņi nepieciešami normālai sirdsdarbībai un šķidruma līmeņa uzturēšanai organismā, vēstīts izdevumā "Mental Floss".

Nātrijs, magnijs, kālijs, kalcijs, hlorīds, fosfāts, bikarbonāts – tie visi ir elektrolīti. Ja kāda no tiem ir par maz vai par daudz, tu vari sajust vājumu, piedzīvot muskuļu spazmas, ģībšanas sajūtu un apjukumu.

Elektrolītu pareizais līmenis parasti tiek uzturēts ar veselīgu dzīvesveidu un pārtiku. Elektrolītu līmeni var ietekmēt dažādi veselības stāvokļi un problēmas, par kurām uzzināt var, veicot asinsanalīzes.

Parasti cilvēks elektrolītus zaudē svīstot, kā arī pēc alkohola lietošanas.

Vai pēc elektrolītu zaudēšanas mums būtu tie steidzīgi jāatgūst? Elektrolītu līmenis parasti samazinās stundu vai vairāk pēc treniņa. Droši vien tu nekādu negatīvu efektu nejutīsi pēc vidēja krosiņa vai neilga svaru zāles apmeklējuma. Pie sporta dzēriena vajadzētu ķerties tad, kad svīšana ir bijusi ilga un treniņš smags. Citādi tīrs ūdens būs gana labs. Tas arī nekairinās tavu kuņģi. Sporta dzērienos parasti ir palielināts cukura daudzums, kas potenciāli var kaitēt kuņģim.

Kādi ir gala secinājumi? Ja vien neesi noskrējis brangu maratonu vai arī tev nav kādas veselības problēmas, īpaši par elektrolītu līmeni uztraukties  nevajadzētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu