Atklāts 52 miljonus gadu sens nezināmas sugas sikspārņa skelets

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rietbergen et al., 2023, PLOS ONE

Pētnieki atklājuši ārkārtīgi labi saglabājušās 52 miljonus gadu sena sikspārņa atliekas un līdz ar to - jaunu sikspārņu sugu.

Retā fosilija atrasta Vaiomingas štata dienvidrietumos, ASV. Šīs sugas sikspārnis ir nedaudz mazāks nekā tuvākais tā radinieks - ar sakļautiem spārniem tas varētu ērti ievietoties cilvēka saujā.

“Kad pirmo reizi ieraudzīju šo skeletu, uzreiz sapratu, ka tas ir citādāks. Ņemot vērā, ka tie atrodas zemākajā sedimenta slānī, salīdzinot ar citām sikspārņu fosilijām, tie ir senākie skeleti,” izdevumam “Live Science” stāstīja pētījuma galvenais autors Tims Rītbergens.

Sikspārņi radās un evolucionēja eocēnā, kas sākās pirms 56 miljoniem gadu un beidzās pirms 33,9 miljoniem gadu. Līdz šim senākā zināmā sikspārņa fosilija bija vairāk nekā 50 miljonus gadu sena, kas arī tika atrasta šajā pašā vietā. Grīnrivera ir viena no vietām pasaulē, kur tiek atrasti īpaši labi saglabājušies sikspārņu skeleti.

Jaunais atklājums aprakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "PLOS One" un jau licis mainīt agrīno sikspārņu dzimtas koku.

"Salīdzinot mērījumus ar citiem sikspārņiem, tas skaidri izcēlās kā atšķirīgas sugas pārstāvis. Tas mani pamatīgi sajūsmināja, un es sāku domāt, varbūt eocēna sikspārņu dažādība ir lielāka, nekā mēs domājām," klāstīja Rītbergens.

Pētnieki uzskata, ka Grīnriveras sikspārņi evolucionējuši neatkarīgi no citiem eocēna sikspārņiem.

"Joprojām mēs daudz ko nezinām. Kad mums būs pienācīgs skats uz sikspārņu dažādību, mēs varēsim pētīt to evolucionāro pielāgošanos un varbūt atrast pavedienus, kas mūs pietuvinātu visu sikspārņu senča atklāšanai," piebilda Rītbergens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu