Vācija aicina noteikt sankcijas Krievijas atomenerģijas nozarei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas ekonomikas ministrs un vicekanclers Roberts Hābeks
Vācijas ekonomikas ministrs un vicekanclers Roberts Hābeks Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Krievija izmanto Rietumu atkarību no enerģijas, lai izdarītu spiedienu. Līdz ar to arī Krievijas Federācijas kodolrūpniecībai jāpiemēro Rietumu sankcijas, tā, atsaucoties uz Vācijas vicekanclera Roberta Hābeka teikto, vēsta “Deutsche Welle”.

Ņemot vērā Krievijas bruņoto iebrukumu Ukrainā, Vācijas valdība iestājās par ES sankciju noteikšanu pret Krievijas kodolrūpniecību. “Mēs esam redzējuši, ka Krievija apzināti izmanto enerģētisko atkarību, lai izdarītu spiedienu. Tāpēc federālā valdība ir aicinājusi Eiropas Komisiju noteikt sankcijas arī civilajai kodolenerģijas nozarei. Tam vajadzētu būt daļai no nākamās sankciju paketes,” intervijā ziņu aģentūrai DPA, kas publicēta sestdien, 15. aprīlī, sacīja Vācijas ekonomikas ministrs un vicekanclers Roberts Hābeks.

Krievija piegādā urānu kodolspēkstaciju degvielas stieņiem un glabā radioaktīvos atkritumus savā teritorijā. Pēc Hābeka domām, Eiropas Savienībai ir jānostiprina sava neatkarība no Krievijas. “Mēs jau esam panākuši lielu progresu daudzās jomās, tostarp enerģētikas sektorā. Palicis tikai kodolsektors,” sacīja Vācijas vicekanclers.

“Kodoltehnoloģijas ir ārkārtīgi jutīga joma, un Krieviju šeit vairs nevar uztvert kā uzticamu partneri,” viņš uzsvēra.

Vācijas vicekanclere uzskata, ka ir nepieciešams pārejas periods jautājumā par sankcijām pret Krievijas kodolenerģiju. “Taču ir svarīgi sākt un nebaidīties no izlēmīgas rīcības šajā jomā”.

Tūlīt pēc vizītes Kijivā aprīļa sākumā Hābeks aicināja noteikt sankcijas pret valstīm, kuras, neraugoties uz karu Ukrainā, turpina saņemt urānu no Krievijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu