Kipras lielākā banka izsūta "laimes vēstules" krievu klientiem par kontu slēgšanu (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Bank of Cyprus" filiāle.
"Bank of Cyprus" filiāle. Foto: Shutterstock

Vēl pagājušajā nedēļā izskanēja ziņas, ka otra lielākā banka Apvienotajos Arābu Emirātos "Emirates NBD" sākusi bloķēt Krievijas klientu investīciju kontus. Savukārt Kipras lielākā banka nupat sākusi vēl pamatīgāku sava portfeļa attīrīšanu. 

"Bank of Cyprus" sākusi izsūtīt saviem klientiem no Krievijas paziņojumus par kontu slēgšanu. Atsevišķi Krievijas izdevumi tos jau ir nosaukuši par "laimes vēstulēm". 

Ārvalstu mediji ziņo, ka šādus paziņojumus saņem gan tie, kas ir Krievijas nodokļu rezidenti, gan tie, kas saņem ienākumus no biznesa Krievijā, kam piemērotas sankcijas, kā arī tie, kuri Kiprā ir ieguvuši F tipa uzturēšanās atļaujas jeb "zelta pases" par to, ka Kiprā ir iegādājušies nekustamo īpašumu. 

Vienlaikus Krievijas izdevums BMF ziņo, ka "Bank of Cyprus" paziņojumus par apkalpošanas pārtraukšanu izsūta par tiem krieviem, kuri atrodas Kiprā ar tūrista vīzu.

Visiem minētajiem nosacījumiem esot vienādi - līdz konta slēgšanai paredzētajām procedūrām noteikti divi mēneši. 

Krievijas finanšu nozares pārstāvji arī atzīst, ka tuvākajā laikā pretējas tendences nav gaidāmas, jo rietumvalstis uzstāj, lai tiktu novērstas iespējas apiet pret Krieviju noteiktās sankcijas, tostarp draudot vērsties pret tiem, kas to palīdz darīt. Tā pirms pāris dienām Lielbritānija piemēroja sankcijas diviem Kipras pilsoņiem, kuri palīdzējuši Krievijas oligarhiem - Romānam Abramovičam un Ališeram Usmanovam - slēpt aktīvus.

Jānorāda, ka pirms kara sākuma Kipra tika uzskatīta par lielāko Krievijas kapitāla ofšoru, kurā glabājās Krievijas izcelsmes līdzekļi aptuveni 212 miljardu ASV dolāru apmērā.

Izdevums "Moscow Times" arī vēsta, ka, pēc Krievijas Centrālās bankas datiem, 2022.gada beigās Krievijas rezidenti banku kontos ārvalstīs glabājuši līdzekļus 94,3 miljardu ASV dolāru apmērā. Turklāt kara, mobilizācijas un emigrācijas viļņa dēļ pagājušā gada laikā Krieviju pametuši ne vien aptuveni miljons cilvēku, bet no valsts izvesti arī finanšu līdzekļi aptuveni 63,6 miljardu ASV dolāru apmērā. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu