Tiesa no bijušā LDz grāmatveža piedzen 331 022 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesneša āmurs.
Tiesneša āmurs. Foto: Ieva Čīka/LETA

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments, izskatot lietu pret bijušo "Latvijas dzelzceļa" (LDz) Rīgas ceļu distances galveno grāmatvedi apsūdzībās par krāpšanu un piesavināšanos lielā apmērā, atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu daļā par piespriesto cietumsodu uz vienu gadu un 11 mēnešiem, bet atstāja spēkā piespriesto naudas sodu 331 022 eiro apmērā, informēja AT.

Publiski pieejamā informācija tiesu kalendārā liecina, ka apsūdzētais lietā ir Ivans Kušnarovs.

Lieta daļā par cietumsodu nodota jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā. Pārējā daļā, ar kuru apsūdzētais atzīts par vainīgu viņam uzrādītajā apsūdzībā par krāpšanu un piesavināšanos lielā apmērā, kā arī daļā, ar kuru no apsūdzētā uzņēmuma labā piedzīta tiesas noteiktā mantiskā kaitējuma kompensācija 331 022 eiro apmērā, spriedums stājies spēkā.

Izskatāmajā lietā apsūdzētajam apsūdzība celta par to, ka viņš, būdams ilggadējs LDz grāmatvedis, izmantojot viltotus parakstus, desmit gadu garumā izņēmis naudu no uzņēmuma kontiem, kā arī piesavinājies uzņēmuma naudu, apmaksājot savus rēķinus par tūrisma un atpūtas firmu pakalpojumiem, pirkumiem veikalos un automašīnu līzingu.

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa 2021.gada 11.maija apsūdzēto atzina par vainīgu un sodīja ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un trīs mēnešiem, piedzenot no apsūdzētā LDz labā kaitējuma kompensāciju. Rīgas apgabaltiesa cietumsodu apsūdzētajam samazināja līdz vienam gadam un 11 mēnešiem, bet daļā par kaitējuma kompensāciju spriedumu nemainīja.

AT atzina par pamatotiem Rīgas apgabaltiesas secinājumus par apsūdzētā vainu, norādot, ka apelācijas instances tiesa lietā iegūtos pierādījumus šajā daļā ir izvērtējusi atbilstoši Kriminālprocesa likumā izvirzītajām prasībām un atzinusi tos par pieļaujamiem, attiecināmiem, ticamiem un pietiekamiem apsūdzētā vainīguma konstatēšanai.

Vienlaikus AT konstatēja, ka apelācijas instances tiesa, izlemjot jautājumu par apsūdzētajam nosakāmo sodu, nav izvērtējusi ziņas par apsūdzētā veselības stāvokli, proti, ziņas par to, ka apsūdzētajam noteikta otrās grupas invaliditāte sakarā ar smagiem funkcionēšanas ierobežojumiem. AT lēmumā analizējis Eiropas Cilvēktiesību tiesas secinājumus un atzinis, ka apelācijas instances tiesa, neizvērtējot visus apsūdzētā veselības stāvokli raksturojošos apstākļus, izdarījusi priekšlaicīgu secinājumu par to, ka apsūdzētā ievietošana brīvības atņemšanas vietā neradīs cilvēktiesību pārkāpumu, tāpēc lieta šajā daļā nodota jaunai izskatīšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu