Čudars: Vēja enerģijas jaudu palielināšana ļautu risināt vēsturisko elektroenerģijas jaudu trūkumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars
Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars Foto: Zane Bitere / LETA

Vēja enerģijas ražošanas jaudu palielināšana Baltijai palīdzētu risināt vēsturiski izveidojušos elektroenerģijas jaudu trūkumu, kā arī dotu iespēju palielināt elektroenerģijas eksportu, trešdien, 19. aprīlī, vēja enerģijas nozares konferencē "WindWorks. Moving Energy" teica klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV).

Atklājot konferenci, Čudars pauda, ka enerģijas sistēmu pārveidošana, no fosilā kurināmā pārejot uz atjaunojamiem enerģijas avotiem, pirmkārt, ir saistīta ar steidzamu vajadzību sasniegt klimata pārmaiņu mērķus. Turklāt ģeopolitiskā situācija ar Krievijas sākto karu Ukrainā un piegādes ķēžu pārrāvumiem, ir vēl vairāk paātrinājusi pāreju uz atjaunojamo energoresursu izmantošanu.

"Šobrīd energoapgādes drošības, pietiekamības un pieejamības nodrošināšana ir būtiska jebkuras valsts ekonomikas izaugsmei un sociālajai labklājībai," teica Čudars, uzsverot, ka vēja enerģijas nozīme šo mērķu sasniegšanā nedrīkst tikt novērtēta par zemu.

Ministrs arī pauda, ka Latvija apzinās vajadzību palielināt vēja enerģijas daudzumu.

Pirmkārt, tas palīdzētu risināt vēsturiski izveidojušos elektroenerģijas ražošanas jaudu trūkumu Baltijā, jo pašlaik tiek saražots vidēji par aptuveni 30% mazāk elektroenerģijas gada laikā patērēts. Otrkārt, tā ir iespēja izmantot dabiskās priekšrocības vēja elektroenerģijas ražošanā, kā arī palielināt elektroenerģijas eksportu.

Čudars skaidroja, ka šobrīd tiek strādāts pie tā, lai izstrādātu procedūras par tiesību piešķiršanu jūras un sauszemes vēja parku būvniecībai, kā arī pie tīkla lietošanas noteikumu un nosacījumu turpmākas attīstības, īpaši par tīkla jaudu rezervēšanu.

Ministrs uzsvēra, ka Latvijai ir jānodrošina skaidrs tirgus regulējums, kā arī jādomā par elektroenerģijas transportēšanas jaudām ārpus Baltijas reģiona.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu