Infografika ⟩ Euribor likmes atgriežas 2008. gada līmenī un pārsniedz prognozes

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Euribor. Ilustratīvs attēls.
Euribor. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Euribor 6 mēnešu likme, kurai piesaistīta liela daļa mājokļa iegādes kredītu Latvijā, sasniegusi jau 3,587%. Pēdējo reizi augstāka Euribor 6 mēnešu likme bijusi vien 2008. gada decembra sākumā.

 

Jaunākās publicētās Euribor likmes par 19.aprīli:

1 mēnešu likme - 2,987%

3 mēnešu likme - 3,205%

6 mēnešu likme - 3,587%

12 mēnešu likme - 3,825%

Diemžēl sagaidāms, ka ar šo augstākās Euribor likmes pēdējo 14 gadu laikā vēl nav sasniegtas. Jau maija sākumā Eiropas Centrālā banka plāno nākamo bāzes likmju paaugstinājumu, kas, sagaidāms, Euribor likmes cels vēl vairāk.

Ja vēl pērnā gada rudenī eksperti prognozēja, ka pīķi 3,5% apmērā Euribor 6 mēnešu likme sasniegs 2023. gada vasarā, tomēr šī atzīme sasniegta jau aprīlī. Pēdējās Igaunijas bankas prognozes liecina, ka pīķi Euribor likmes varētu sasniegt vien šā gada rudenī.

Savukārt Latvijas Bankas martā publicētajā Makroekonomisko norišu pārskatā lēsts, ka 2023. gadā finanšu tirgū iecenotās Euribor vērtības būs par vairāk nekā 3 procentu punktiem lielākas nekā vidēji 2022. gadā. Tādējādi, ja vidējā Euribor 6 mēnešu likme 2022.gadā bija 0,682%, tad šogad šī likme varētu pārsniegt 3,682%.

Vienlaikus prognozes par to, kad varētu gaidīt straujāku likmju kritumu, atšķiras. 

Vēl pirms pāris dienām ziņu aģentūra "Reuters" vēstīja, ka finanšu tirgi ieceno likmju kritumu produktos jau nākamā gada pirmajam pusgadam, jo bažījas, ka Eiropas Centrālā banka ceļ bāzes likmes par strauju, ar pārāk lieliem soļiem, un tai nāksies tās strauji samazināt.

Analītiķi arī iepriekš skaidrojuši, ka parasti ir nepieciešami apmēram seši mēneši, lai izmaiņas monetārajā politikā atstātu iespaidu uz inflāciju un izaugsmi. Attiecīgi, ja tuvākajos mēnešos piedzīvosim, ka vēl iepriekšējā gadā veiktā Eiropas Centrālās bāzes likmju paaugstināšana ir rezultējusies ievērojamā inflācijas kritumā, tad Eiropas Centrālā banka varētu mainīt savu nostāju un mazināt bāzes likmes. 

Taču tirgotāji vēl martā bija noskaņoti, ka augstas likmes būs ilgu laiku. Jāpiebilst, ka, pēc aprīļa sākumā izskanējušās informācijas, finanšu tirgi paredz jeb savos produktos ieceno, ka Eiropas Centrālā banka gan maijā, gan jūnijā cels likmes par 25 bāzes punktiem, bet trešais kāpums varētu būt iecenots jau septembrī.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu