INFOGRAFIKA ⟩ "Eurostat": Latvijā ceturtajā ceturksnī budžeta deficīts bijis lielāks nekā ES vidēji

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
IKP. Ilustratīvs attēls
IKP. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī vispārējās valdības budžeta deficīts attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP) bijis lielāks nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina piektdien publicētie ES statistikas departamenta "Eurostat" jaunākie dati, kas apkopoti par 23 ES dalībvalstīm.

Saskaņā ar tiem mūsu valsts budžeta deficīts oktobrī-decembrī bija 5,2% no IKP.

Deficīts ceturtajā ceturksnī reģistrēts 20 ES dalībvalstīs, bet lielākais tas bijis Ungārijā (-8,7% no IKP), Maltā (-7,9%), Rumānijā (-7,7%), Spānijā (-7,6%) un Polijā (-7,1%). Lietuvā deficīts veidojis 4,3%, bet Igaunijā – 2,5%.

Budžeta pārpalikums šajā periodā fiksēts Bulgārijā (+0,9% no IKP), Īrijā (+1,3%) un Dānijā (+3,3%).

Salīdzinājumā ar trešo ceturksni valsts budžeta bilance ceturtajā ceturksnī pasliktinājusies 16 ES valstīs, bet visvairāk Portugālē (-7,6 procentpunkti), Lietuvā (-4,9 procentpunkti), Spānijā (-3,9%) un Polijā (-3,5 procentpunkti). Latvijā un Igaunijā budžeta situācija pasliktinājusies attiecīgi par 1,6 un 1,1 procentpunktu.

Toties budžeta bilance visvairāk uzlabojusies Bulgārijā (+6 procentpunkti), Austrijā (+0,7 procentpunkti) un Čehijā (+0,6 procentpunkti).

Ceturtajā ceturksnī sezonāli izlīdzinātais vispārējās valdības deficīts ES bija 4,5% no IKP, bet eirozonā tas veidoja 4,7% no IKP. Trešajā ceturksnī ES tas bija 4,2%, bet eirozonā – 4,6%.

Nav pieejami dati par Grieķiju, Horvātiju, Itāliju un Kipru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu