Putnkopji aicināti bez maksas reģistrēt mājputnu ganāmpulkus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Līdz 15.maijam akcijā "Biodrošības ABC" putnkopji aicināti bez maksas reģistrēt mājputnus un to novietnes un saņemt biodrošības pamatkomplektu, informē Latvijas Apvienotā putnkopības nozares asociācijas (LAPNA) izpilddirektore Anna Ērliha.

Ērliha uzsver, ka katru gadu, iestājoties pavasarim, palielinās draudi, ko rada gājputnu migrācija un putnu gripa. Mājputnu saslimšana ir ne tikai nelaime saimniecībā, bet arī risks visai nozarei un tautsaimniecībai.

"Pērn Eiropā vien putnu gripas dēļ izkauti vairāk nekā 50 miljoni mājputnu. Latvijā līdz šim putnu gripa ir konstatēta tikai savvaļas putniem, ko mēs vēlamies arī tā saglabāt," norāda Ērliha.

Viņa skaidro, ka reģistrēt ganāmpulkus ir godprātīga, likumam atbilstoša prakse, kas gan uzliek pienākumus, gan garantē patērētājam pārtikas drošību un sniedz iespējas putnkopjiem, piemēram, pieteikties valsts atbalstam, kad tie ir pieejami.

Akcijas laikā putnkopības saimniecības, kuras vēl nav reģistrējušās, tiek aicinātas to izdarīt Lauksaimniecības datu centrā (LDC). Reģistrāciju apmaksās LAPNA. Tāpat tie, kuri šajā periodā piereģistrēs savus mājputnus un novietnes, saņems bezmaksas biodrošības pamatkomplektu - dezinfekcijas paklāju, līdzekli un bahilas.

LAPNA skaidro, ka mājputnus un novietnes var reģistrēt tiešsaistē vai klātienē, tuvākajā LDC aizpildot iesniegumu un norādot kodu LAPNA. Pēc iesniegumu saņemšanas, trīs dienu laikā LDC reģistrēs novietni un ganāmpulku.

Pēc reģistrācijas saimniecība saņems apstiprinājumu e-pastā, kurā būs arī norādīta informācija par biodrošības pamatkomplekta saņemšanas laiku tuvākajā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārvaldē.

Akciju "Biodrošības ABC" organizē LAPNA, Latvijas Putnkopības asociācija, Zemkopības ministrija, Valsts Vides dienests, PVD un LDC.

LAPNA pārstāv Latvijas putnkopības nozari attiecībās ar Latvijas un Eiropas Savienības institūcijām, kā arī attiecībās ar citiem publisko un privāto tiesību subjektiem, kā arī piedalās putnkopības nozari reglamentējošo normatīvu izstrādē un apspriešanā. Asociācija dibināta 2006.gadā, un tā pārstāv lielākos Latvijas olu ražotājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu