5 iemesli, kādēļ saules paneļus uzstādīt pavasarī (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saules paneļi
Saules paneļi Foto: publicitātes

Straujā energoresursu cenu kāpuma dēļ jau pagājušajā gadā Latvijā tika piedzīvots saules paneļu uzstādīšanas bums, iedzīvotājiem meklējot iespējas samazināt savus elektrības rēķinus. Tiek prognozēts, ka arī šajā gadā interese būs liela, bet tomēr daudziem vēl ir jautājumi, vai tomēr tas ir vajadzīgs un kad izdevīgāk paneļus uzstādīt.

Kompānijas "Tet" saules enerģijas pārdošanas vadītājs Oskars Pundurs lielo pieprasījumu pēc saules paneļiem skaidro ar to, ka tie nodrošina mājokļa enerģijas neatkarību no tirgus svārstībām, ļauj kontrolēt savu enerģijas patēriņu, kā arī nodrošina ilgtermiņa ietaupījumu.

Turklāt Pundura ieskatā pavasaris, un tieši aprīlis, ir vislabākais laiks, kad savam īpašumam uzstādīt saules paneļus, jo laikapstākļi beidzot ir pietiekoši labvēlīgi – ir minimāls nokrišņu daudzums (sniegs, lietus) un saules spīdēšanas laiks kļūst ilgāks.

Kādi varētu būt ieguvumi, uzstādot paneļus pavasarī?

1) Maksimāli izmantots saules spīdēšanas laiks. Kopumā Latvijā gadā saule spīd vidēji 1700-2000 stundas, visvairāk jūlijā – aptuveni 300 stundas. Uzstādot saules paneļus aprīlī, tiek "noķerts" saules sezonas sākums, izmantojot gada gaišākās stundas, lai saražotu saules enerģiju visam gadam.

2) Laicīga sagatavošanās nākošajai apkures sezonai. "Liekas, ka pavasaris ir īstais laiks, kad atviegloti aizmirst par apkures sezonu, taču – ja saules paneļi tiks uzstādīti jau pavasarī, būs iespēja daudz efektīvāk uzkrāt saules enerģiju nākošajai apkures sezonai, tādējādi samazinot rēķinus par enerģiju un atkarību no fosilā kurināmā," norāda Pundurs.

3) Izvairīsieties no garajiem uzstādīšanas termiņiem. Pēc "Tet" eksperta teiktā, tieši vasarā daudzi attopas, ka saule silda un varētu uzstādīt saules paneļus, tāpēc tieši vasarā esot visilgākie uzstādīšanas termiņi. Pundurs atklāj, ka pagājušajā gadā pie dažiem tirgotājiem rindas sasniedza pat 6 mēnešu gaidīšanas termiņu jau vasaras vidū.

4) Ilgtermiņa finansiālais ietaupījums jeb jo ātrāk uzstādīsiet saules paneļus, jo ātrāk sāksiet ietaupīt. Pundurs norāda, ka populārākās 6 līdz 8 kW saules paneļu sistēmas var ietaupīt līdz pat 74% no jūsu elektrības rēķiniem.

Jāpiebilst, ka šādi dati iegūti, analizējot "Tet" klientu, kuri uzstādījuši saules paneļus un patērē līdzīgu elektrības daudzumu kā pirms tam, datus. Uzņēmumā paskaidro, ka šie klienti 2022. gadā ietaupīja vidēji ap 74% jeb 1640 EUR (aprēķini balstīti uz NordPool biržas vidējo elektrības cenu Latvijas teritorijā 2022. gadā) no savām izmaksām par elektrību, un tas samazinājis saules paneļu atmaksas periodu līdz pat 5 gadiem.

5) Ilgtermiņa finansiālais ieguvumus. Pundurs norāda, lai gan saules paneļu efektivitātes garantija ir 25 gadi, realitātē tie kalpo daudz ilgāk, tādēļ to īpašniekam ir lielāka stabilitāte attiecībā elektroenerģijas cenām mājsaimniecībai turpmāko gadu garumā.

Kā praktisku piemēru, cik daudz varētu ietaupīt, "Tet" eksperts min ūdens uzvārīšanu kafijas pagatavošanai. "Uzliekot 6kW sistēmu (jeb 15 saules paneļus), tie saražo apmēram 5700 kWh enerģijas gadā. Lai uzvārītu ūdeni 1 krūzei melnas kafijas, tējkanna (kafijas aparāts) patērē vidēji 30 kWh elektrības. Uzliekot saules paneļus aprīlī, gada laikā var saražot tik daudz elektrības, lai uzvārītu ūdeni 190 000 kafijas krūzītēm," stāsta Pundurs.

Viņš piebilst, ka ar to pašu daudzumu – 5700 kWh saules paneļu ražotās elektrības - iespējams pārvietoties ar energoefektīvu elektroauto (braukšanas patēriņš ap 18 kWh/100 km) vairāk nekā 31 000 kilometrus gadā, kas ir līdzvērtīgi ceļojumam no Rīgas uz Madridi un atpakaļ vairāk nekā 4 reizes.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu