Kā pareizi gludināt veļu: 7 rupjas kļūdas, kas sabojā rezultātu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Žakete pēc gludināšanas joprojām  izskatās saburzīta? Piedegušais gludeklis jau atkal atstājis neizmazgājamas brūnas švīkas uz jaunās, baltās blūzes? Ko darām nepareizi? Kādi knifiņi jāņem vērā, lai nesabojātu ne drēbes, ne gludekli? Šajā rakstā analizēsim biežāk pieļautās kļūdas, gludinot veļu, un skaidrosim, kā no tām izvairīties. 

Veļas gludināšana ir laikietilpīgs un ne pārāk patīkams pienākums, ko nereti atliekam, līdz izmazgāto drēbju kaudze izmēros sāk līdzināties Everestam. Ja zināsi, kā izvairīties no tipiskām kļūdām, un izvēlēsies pareizo aprīkojumu, gludināšana kļūs par daudz patīkamāku nodarbi un aizņems daudz mazāk laika.

Gludināt pilnīgi sausas drēbes

Šādi rīkojoties, sliktākajā gadījumā ir liela iespēja sadedzināt audumu, bet labākajā gadījumā – nav iespējams izgludināt drēbes ātri un kvalitatīvi. Mitrs audums ir daudz vieglāk gludināms, tādēļ pirms gludināšanas veļu vajadzētu viegli samitrināt, izmantojot pulverizatoru vai gludekli ar auduma mitrināšanas vai tvaika funkciju. Tvaiks ļaus bez piepūles izgludināt pat vissaburzītāko kreklu.

Gludināt kreklus vai bikses nepareizā secībā

Šī ir viena no izplatītākajām kļūdām, ko pieļauj teju ikviens. Speciālisti iesaka vispirms gludināt stingrākās vietas - aproces, apkakles, jostu, turklāt neizmirstot par auduma mitrināšanu. Un tikai pēc tam, kad ir apstrādātas visas detaļas, gludināt lielās krekla vai bikšu virsmas.

Foto: Publicitātes foto

Smalko veļu gludināt beigās

Kā zināms, gludeklis uzsilst ātrāk nekā atdziest. Ja vispirms sāksi gludināt biezos audumus (kuriem nepieciešams liels karstums), tev būs ilgi jāgaida, līdz gludeklis atdzisīs līdz tādai temperatūrai, kas būtu piemērota smalku audumu gludināšanai, bez riska tos sabojāt. Tādēļ turpmāk smalko apģērba gabalu apstrādi liec sarakstā pirmo, nevis atstāj uz beigām.

Izmantot krāna ūdeni

Ja esi novērojis, ka tavās mājās krāna ūdens ir kaļķains vai satur pārāk daudz dzelzs, gludināšanai labāk izmantot destilētu vai vismaz iepriekš novārītu ūdeni. Tas tādēļ, ka dažas minerālvielas var veidot nogulsnes un šādi tu riskē sabojāt savu gludekli vai apģērbu tvaicētāju.

Netīrīt gludekli

Uz gludekļa virsmas var uzkrāties netīrumi, kas var notraipīt tavas drēbes visnegaidītākajā un visnepiemērotākajā brīdī. Tāpēc periodiski notīri gludekļa virsmu, izmantojot attiecīgajam gludekļa pārklājumam piemērotu līdzekli. Šim nolūkam var izmantot arī katrā virtuvē atrodamo pārtikas sodu – samaisi to ar ūdeni, samērcē šķīdumā vates tamponu, notīri gludekli un rūpīgi nosusini ar tīru, sausu drāniņu.

Uzglabāt gludekli, neizlejot no tā ūdeni

Parasti pēc gludināšanas gludekli vieglu roku vienkārši ieliekam atpakaļ skapī. Turpmāk piedomā par to, lai pēc katras gludināšanas iztukšotu gludekļa ūdens tvertni, izlejot no tās atlikušo ūdeni. Pretējā gadījumā ūdens pārpalikums var ne vien noplūst, sabojājot mēbeles vai ierīci, bet arī, ilgāk stāvot, mainīt krāsu, nākamajā gludināšanas reizē sagādājot tev nepatīkamu pārsteigumu – neizmazgājamus traipus uz tava mīļākā tērpa.

Gludināt uz jebkuras virsmas

Visiem zināms, ka gludinot ļoti svarīgs ir pamats – nevainojami līdzena, karstumizturīga un labi slīdoša virsma, turklāt svarīgi, lai tā būtu noregulējama mugurai ērtā augstumā. Diemžēl nereti šim nolūkam vieglprātīgi izmantojam visu, kas pa rokai, – gultu, viesistabas dīvānu vai pat lakotu ēdamistabas galdu. Šādi rīkojoties, tu riskē sabojāt ne vien drēbes un savu muguru, bet arī mēbeles un pat gludekli, kurš neveiklas kļūmes gadījumā var neglābjami piedegt.

Foto: Publicitātes foto

Gludināmais dēlis var nozīmīgi atvieglot gludināšanas procesu. Lai gludināmais apģērbs nebūtu bieži jāgroza un jāpārkārto, jāizvēlas dēli ar pietiekami platu gludināšanas virsmu.

Liela nozīme ir arī gludināmā dēļa virsmai. Lai drēbes neelektrizētos, vislabāk izmantot kokvilnas pārvalku ar alumīnija diegu. Savukārt, piemēram, 

Leifheit AirBoard M gludināmā dēļa virsmas pārvalks, pateicoties tehnoloģijai "Thermo-Reflect", atstaro siltumu un tvaiku no gludekļa atpakaļ uz apģērbu, ļaujot gludināt veļu vienlaicīgi no abām pusēm un samazinot  gludināšanas laiku līdz pat 33%. 

Gadiem ilgi nemainīt gludināmo dēli

"Kāpēc man būtu jāmaina gludināmais dēlis, ja tas man tīri labi kalpo jau tik daudzus gadus?" spriež tie, kuri joprojām izmanto gadu desmitiem veco, neērto koka konstrukciju, kas mantota no mammas vai pat omītes.

Fakts ir tāds, ka mūsdienās piedāvājumā ir daudz ērtāki un “gudrāki” gludināmie dēļi, kas ievērojami atvieglo šo laikietilpīgo uzdevumu. Tāpēc ir vērts padomāt par to, ka ir pienācis laiks novecojušo konstrukciju laist pensijā, piemeklējot sev jaunu palīgu.

Kādam jābūt ideālam gludināšanas dēlim:

  • Kvalitatīvam – izturīga konstrukcija un mīksts pārvalks ar nepiedegošu pārklājumu;
  • Vieglam – tā kā šo priekšmetu lielākoties izmanto sievietes, svarīgi, lai dēlis nav smags;
  • Kompaktam – ērti saliekamam, lai glabājot tas neaizņem daudz vietas;
  • Izturīgam un stabilam – tas nedrīkst šūpoties vai ļodzīties, turklāt svarīgi, lai stabilitāte netiktu iegūta uz dēļa svara rēķina;
  • Ērtam – gludināmajai virsmai jābūt pietiekami platai un garai, lai gludināt varētu ātri un ērti. Svarīgi, lai ir arī speciāls paliktnis gludeklim;
  • Mobilam – vienkāršam un ērti regulējamam dēļa augstumam, lai katrs varētu izvēlēties sev piemērotāko.

 

Uzticamus palīgus, kas atvieglos veļas gludināšanu, meklē šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu