Arheologi ielūkojušies sešos sīciņos seno ēģiptiešu sarkofāgos (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Daniel O’Flynn / Scientific Reports

Tūkstošiem gadu seši seno ēģiptiešu sarkofāgi bija aizzīmogoti – nošķirti no ārpasaules. Nevienam nebija ne jausmas, kas tajos atrodas. Tiesa, kas gan cits tur varētu būt, ja ne atriebties kāra mūmija. Tomēr šie sarkofāgi ir īpaši - pavisam sīciņi. Tieši tāpēc ziņkārīgie pētnieki, izmantojot modernās tehnoloģijas, ielūkojušies šajos noslēpumainajos sarkofāgos, atklājot dažādu dzīvnieku mumificētās atliekas, to skaitā veselu ķirzakas galvaskausu.

Sarkofāgi ir 50 līdz 300 milimetrus lieli un izgatavoti starp 664. un 250. gadu pirms mūsu ēras. Atrasti tie tika 1885. gadā divu Senās Ēģiptes pilsētu teritorijā. Tie izgatavoti no vara sakausējuma, un uz tiem atainotas ķirzakas, zuši un kobras.

Uz viena no sarkofāgiem atainots radījums ar cilvēka galvu un zuša-kobras ķermeni. Galvā šim radījumam ir kronis. Iespējams, tas ir saistīts ar Atumu – vienu no galvenajiem dieviem, pasaules radītājiem seno ēģiptiešu mitoloģijā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, vēstīts, ka pētnieki izmantoja neitronu tomogrāfijas metodi, lai ielūkotos sarkofāgos, jo tie ir no metāla. Tas tika izdarīts pirmo reizi, kopš tie tika apglabāti.

Foto: Daniel O’Flynn / Scientific Reports

Vienā no sarkofāgiem atradās pilnībā neskarts ķirzakas galvaskauss. Divi citi sarkofāgi saturēja, iespējams, linu audumā satītus dzīvnieku kaulus.

“Dzīvnieku apglabāšana Senajā Ēģiptē bija izplatīta, tomēr joprojām aizzīmogotus dzīvnieku sarkofāgus atrast gadās ļoti reti. Ņemot vērā, ka šie sarkofāgi ir veidoti no metāla, ir grūti tajos ieskatīties ar rentgenstaru palīdzību. Tieši tāpēc šajā pētījumā mēs izmantojām neitronus,” izdevumam "Live Science" stāstīja pētījuma galvenais autors Daniels O’Flins.

Līdz ar dzīvnieku kauliem pētnieki trīs sarkofāgos atrada arī svinu, kas, iespējams, tika izmantots, lai izlīdzinātu sarkofāgu svaru vai arī aiztaisītu caurumu viena sarkofāga malā.

Pētījumā nav vēstīts, vai apglabātie dzīvnieki bija upurēti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu