5 soļi, lai nonāktu līdz daudzdzīvokļu ēkas atjaunošanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: fotosenukas/Shutterstock

Iedzīvotāju vidū joprojām valda uzskats, ka daudzdzīvokļu ēku renovācija un siltināšana ir sarežģīts process, kas nozīmē papildu finansiālo saistību uzņemšanos. Viens no galvenajiem šķēršļiem, kas kavē atjaunošanas procesu, ir nespēja vienoties ar kaimiņiem par renovācijas nepieciešamību, tāpēc informatīvās kampaņas “Gribu dzīvot efektīvi!” ietvaros apkopoti galvenie soļi, kas veicami, lai nonāktu līdz daudzdzīvokļu namu atjaunošanai.

Pieņemt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu

Tā kā daudzdzīvokļu mājās īpašnieki ir vairāki, tad pirmais solis, lai nonāktu līdz līdzfinansējuma piesaistei un ēkas atjaunošanai, būtu kaimiņu kopības lēmuma pieņemšana.

Ir dažādi veidi, kā šo lēmuma pieņemšanas procesu organizēt, tas var būt klātienē vai elektroniski, tomēr šos abus formātus var izmantot arī vienlaikus, tādējādi nodrošinot dalības iespēju arī tiem, kas dzīvo ārpus Latvijas.

Lai uzrunātu kaimiņus un noskaidrotu viņu viedokli, pirmkārt, iespējams organizēt dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, otrkārt, var sagatavot aptaujas ar lūgumu tās aizpildīt, norādot savu balsi par vai pret, treškārt, iespējams citādi savstarpēji vienoties, uzzinot īpašnieku nostāju un veicot balsojumu.

Iegūt dzīvokļu īpašnieku piekrišanu atbilstoši likumam

Lai nonāktu līdz ēkas atjaunošanas procesiem, pēc kopsapulces vai aptaujas jāiegūst dzīvokļu īpašnieku piekrišana.

Kā noteikts Dzīvokļa īpašuma likumā, mājas renovāciju var sākt gadījumā, kurā vienisprātis - 50% plus viena kaimiņu balss.

Tas nozīmē “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem.

Vienoties par projekta vadību

Mājokļa renovācija aizņem daudz laika un lielu daļu no tā veido tieši dokumentācijas sagatavošana, tāpēc svarīgi vienoties ar kādu no dzīvokļu īpašniekiem par projekta vadību, kas ar pilnvarojumu uzņemsies īstenot energoefektivitātes organizatoriskos darbus, piemēram, gatavos pieteikumu līdzfinansējumam, slēgs līgumu, komunicēs par projektu ar visām iesaistītajām pusēm u.c.

Veikt ēkas energoefektivitātes novērtējumu (energoauditu)

Kad panākts kopības lēmums un zināms projekta vadītājs, var virzīties tālāk pie mājas novērtēšanas jeb energoaudita, pēc kura ēkai tiek sagatavots energosertifikāts. Tajā iekļauta informācija par ēkas enerģijas patēriņu un norādīta energoefektivitātes klase. Papildu tam tiek uzskaitīti iespējamie energoefektivitātes pasākumi enerģijas patēriņa samazinājumam. Lai izvēlētos energoauditoru, kurš veiks novērtējumu, pieejams neatkarīgo ekspertu reģistrs ēku energoefektivitātes jomā vietnē šeit.

Pieteikties līdzfinansējuma saņemšanai

Pašlaik pieejamas dažādas valsts un Eiropas Savienības atbalsta programmas daudzdzīvokļu ēku renovācijai, kuras paredz segt līdz pat 49% no kopējām energoefektivitātes projekta attiecināmām izmaksām bez pievienotās vērtības nodokļa. Lai pieteiktos līdzfinansējuma saņemšanai, nepieciešams sagatavot atbilstošu dokumentāciju. Finansējumu iespējas:

  • Eiropas Savienības fondu atbalsts;
  • Atveseļošanas fonda atbalsta programma;
  • Emisijas kvotu izsolīšanas instruments (EKII);
  • Pašvaldības līdzfinansējums;
  • Remonta fonda programma;
  • Nodokļu atlaides.

Plašāka informācija par atbalsta programmām pieejama: "Attīstības finanšu institūcija Altum".

Raksts tapis sadarbībā ar biedrību “Taureņa efekts" informatīvās kampaņas "Gribu dzīvot efektīvi!” ietvaros.

Informatīvā kampaņa "Gribu dzīvot efektīvi!" tiek realizēta ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu. Kampaņas mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni, skaidrojot ēku atjaunošanas efektivitāti un nepieciešamību, kā arī ēku energoefektivitātes jautājumu risināšanu atbilstoši valsts piedāvāto līdzfinansējumu iespējām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu