Kalifornijas piekrastē manīts teju pilnīgi balts zobenvalis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zobenvalis. Ilustratīvs attēls
Zobenvalis. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Vaļu vērotāji pie Kalifornijas krastiem nesen pieredzēja visai retu parādību – teju pilnīgi baltu zobenvali (Orcinus orca). Zobenvaļu jaunulim bija tikai daži melni pleķi uz spuras un purna. Visticamāk, pigmenta trūkums ir veidojies ar pigmentu saistīta stāvokļa leicisma dēļ.

Neparastais zobenvalis nodēvēts par Frostiju. Tas ir trīs gadus vecs tēviņš un vietējiem vaļu vērotājiem bija jau zināms. Tiesa, bieži cilvēka acīm tas neparādās. 24. aprīlī tas tika pamanīts no vaļu vērotāju laivas. Zobenvalis peldēja kopā ar vēl sešiem citiem zobenvaļiem aptuveni 13 kilometrus no krasta, vēstīts izdevumā “Newsweek”.

Ziņa par vaļu parādīšanos ātri izplatījās arī citu laivotāju vidū, tāpēc no notikuma vietas netrūkst fotogrāfiju un video. Septiņi zobenvaļi pieder zobenvaļu grupai “CA216”, kas manīta pat pie Meksikas robežas un Kanādas.

Frostijs nav albīns, jo tam ir nedaudzi melni pleķi. Ir divi stāvokļi, kuru dēļ zobenvaļi var būt teju pilnīgi balti. Viens ir leicisms – ģenētisks stāvoklis, kad dzīvnieka šūnas pārstāj ražot melanīnu. Otrs ir retais Čediaka-Higaši sindroms, kas arī ietekmē melanīna ražošanu.

Visticamāk, ka Frostiju skāris leicisms, jo Čediaka-Higaši sindroma gadījumā zobenvalim būtu slikta fiziskā veselība. Dzīvnieki ar albīnismu vai leicismu evolucionārajā ziņā ir zaudētāji, jo ir labāk pamanāmi un to āda ir jutīgāka pret saules gaismu. Tieši tāpēc to izdzīvošanas izredzes savvaļā ir mazākas.

Tiesa, Frostijam tādu problēmu nav. No saules gaismas viņu pasargā ūdens, bet vieglā pamanāmība tam arī nekait, jo zobenvaļiem īsti nav dabisko ienaidnieku. Ja Frostijs spēs sasniegt pieauguša zobenvaļa vecumu, tad, visticamāk, tas nodzīvos pavisam normālu mūžu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu