Apskatīt, paostīt un nogaršot. Romā atrasti antīki urīna analīžu trauciņi (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Renesanses laika urīna analīžu trauciņš
Renesanses laika urīna analīžu trauciņš Foto: Sovrintendenza Capitolina — The Caesar's Forum Project

Renesanses laika izgāztuvē Cēzara forumā Romā arheologi atklājuši senus medicīnas priekšmetus, to skaitā 500 gadu senas zāļu pudelītes un urīna trauciņus, kas bija domāti pacientu urīna savākšanai un analīzei.

Kā vēstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Antiquity”, 16. gadsimta medicīnas priekšmeti tika atrasti arheoloģisko izrakumu laikā forumā, kas tika pabeigts 46. gadā pirms mūsu ēras un bija veltīts Cēzaram. Pusotru tūkstoti gadu vēlāk šajā vietā tika ierīkota slimnīca, kuras darbinieki vēlāk turpat izveidoja arī atkritumu izgāztuvi.

Renesanses laika urīna analīžu trauciņi
Renesanses laika urīna analīžu trauciņi Foto: Sovrintendenza Capitolina — The Caesar's Forum Project

Arheoloģisko izrakumu laikā tika atrasti renesanses laika keramiskie trauki, rožukroņu krelles, sasistas stikla burkas, monētas un keramikas kamieļa figūriņa. Daudzi no objektiem saistīti ar slimnīcas pacientu aprūpi. Vairāk nekā puse no atrastajiem stikla traukiem ir urīna analīžu trauki. Uroskopija viduslaikos un renesanses laikā bija viena no galvenajām diagnostikas procedūrām medicīnā.

“Pacienta urīns tika ieliets traukā, lai ārsts varētu novērtēt tā krāsu, nogulsnes, smaržu un reizēm pat garšu. Tāda veida analīzes varēja atklāt, vai pacientam nav nieru kaites vai pat diabēts, jo tā gadījumā slimnieka urīns bieži ož un garšo salkani palielināta glikozes daudzuma tajā dēļ,” raksta pētnieki.

Pētījuma autori saka, ka pārāk maz uzmanības veltīts citām renesanses laika slimnīcām. Šis pētījums sniedz labāku ieskatu tā laika medicīnas praksēs, kā arī uzsver vajadzību veikt tālākus pētījumus par slimību kontroli un higiēnu modernās Eiropas agrīnajā posmā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu