"Rīgas meži" izsolīs staltbriežu medību tiesības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

SIA "Rīgas meži" izsolīs staltbriežu medību tiesības, informēja uzņēmuma Stratēģiskās komunikācijas un sabiedrisko attiecību daļa.

Ievērojot ekspertu atzinumus par dzīvnieku faktisko stāvokli, SIA "Rīgas meži" sāks savā īpašumā esošo staltbriežu medību tiesību izsoli. Ganāmpulks atrodas uzņēmuma Daugavas mežniecībā - Vides izglītības centra teritorijā, Tīnūžu pagastā, netālu no Ogres.

Izsole tiek rīkota par aptuveni 42 dažāda vecuma un abu dzimumu staltbriežu medību tiesību nomu periodā no 15. augusta līdz gada beigām. Izsole plānota klātienē, 22. maijā "Rīgas mežu" birojā.

2022. gadā, "Rīgas meži" jau rīkoja divas staltbriežu ganāmpulka izsoles, bet abas noslēdzās bez rezultātiem.

Staltbriežu dārza izvērtēšanai un tā iespējamo nākotnes scenāriju noteikšanai tika piesaistīti neatkarīgi eksperti - biedrība "Bioloģisko lauksaimnieku un savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācija", kā arī dzīvnieku vērtētājs.

Tie sniedza atzinumus gan par dzīvniekiem, gan arī staltbriežu dārza iespējamajiem tālākajiem attīstības virzieniem Vides izglītības centra teritorijā. Atzinumos teikts, ka pašreizējā izpildījumā briežu dārzs pilnībā neatbilst "Rīgas mežu" un tā Vides izglītības programmas mērķiem. Proti, dzīvnieki vairāk nekā 100 hektāru teritorijā praktiski nav redzami, līdz ar to nav izmantojami vides izglītības aktivitātēm kā uzskatāms vizuālais materiāls.

Tāpat nav īstenojams 2008. gadā noteiktais dārza izveides mērķis - nodrošināt staltbriežu selekciju un sugas populācijas pavairošanu uzņēmuma apsaimniekotajos mežos tādēļ, ka to nav iespējams nodrošināt ar laika gaitā radušos dzīvnieku ģenētisko fondu.

Savukārt pirms staltbriežu medību tiesību izsoles sākšanas un ņemot vērā laika gaitā reāli izveidojušos situāciju, "Rīgas meži" konsultējās ar biedrību "Latvijas Mednieku savienība". Tās pārstāvji ieteica vēlamo laiku plānotā pasākuma realizācijai - no oktobra līdz decembrim.

Vienlaikus biedrības ieskatā nebūtu atbalstāma staltbriežu dārza atvēršana un dzīvnieku izlaišana savvaļā vai to pārvešanu uz citām teritorijām, kas tehniski šādā apmērā ir ļoti sarežģīts process. Tāpat šāda rīcība nenodrošinātu populācijas veiksmīgu saglabāšanu un attīstību.

"Rīgas mežu" staltbriežu dārzs izveidots 2008.gadā, kad tika iegādāti un slēgtā teritorijā izmitināti 20 dzīvnieki.

SIA "Rīgas meži" ir 2008. gadā dibināts pašvaldības uzņēmums. Tas apsaimnieko 62 000 hektāru meža, 399 hektārus Rīgas parku un apstādījumus, kā arī atbild par kultūras un atpūtas parku Mežaparks.

Uzņēmums 2021. gadā strādāja ar 17,567 miljonu eiro apgrozījumu un 9,031 miljona eiro peļņu, ieskaitot vērtību, kas veidojusies no bioloģisko aktīvu pārvērtēšanas. Savukārt peļņa 2021. gadā atbilstoši starptautiskajiem standartiem, bet neieskaitot bioloģisko aktīvu pārvērtēšanu, bija 1,1 miljons eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu