Igaunija atbalsta nodokļu izmaiņas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tairo Lutter

Igaunijas valdība pirmdien attālinātā sēdē atbalstīja nodokļu izmaiņu paketi, kuras mērķis ir veicināt sabalansēta valsts budžeta veidošanu un sniegt resursus aizsardzības izdevumu pieauguma sniegšanai.

"Nodokļu izmaiņas ir nepieciešamas, lai segtu mūsu pieaugošos aizsardzības izdevumus un samazinātu starpību starp budžeta ieņēmumiem un izdevumiem," paskaidroja Igaunijas finanšu ministrs Marts Verklaevs, piebilstot, ka jaunās valdības mērķis ir sabalansēt valsts budžetu.

Grozījumi Ienākuma nodokļa likumā paredz no 2025.gada noteikt neapliekamo minimumu 700 eiro mēnesī jeb 8400 eiro neatkarīgi no ienākumu apmēra. Jaunā sistēma paredz, ka vidējo darba algu jeb 1837 eiro mēnesī saņemošās personas ienākumi palielināsies par 964 eiro gadā.

Likumprojekts arī paredz atcelt vairākus nodokļu atvieglojumus, tādējādi ļaujot valstij vairāk līdzekļu ar mērķētām subsīdijām atvēlēt tiem, kam tas patiešām nepieciešams, norādīja valdības preses dienestā. Paredzēts, ka no 2024.gada vairs nebūs iespēja palielināt ar nodokļiem neapliekamo summu saistībā ar bērna vai laulātā ņemšanu apgādībā.

No 2025.gada Igaunijā ienākuma nodokļa likme gan privātpersonām, gan juridiskām personām pieaugs līdz 22%, kā arī tiks atcelta 14% atvieglotā nodokļa likme regulāri sadalītai peļņai, paredz valdības apstiprinātais plāns.

Lai palielinātu publiskos ieņēmumus un sasniegtu sabalansētu budžetu, no 2024.gada pievienotās vērtības nodokli (PVN) Igaunijā plānots celt līdz 22% no pašreizējiem 20%. Finanšu ministrija paskaidroja, ka PVN likmes celšana paredzēta laikā, kad tiek prognozēta ekonomikas izaugsmes atgriešanās, pārliecības atjaunošanās un patēriņa izdevumu pieaugums.

No 2025.gada vairs nav paredzēts uz viesu izmitināšanas pakalpojumiem attiecināt samazinātu 9% PVN likmi.

Nākamajos trīs gados alkohola akcīzes nodokli paredzēts celt par pieciem procentpunktiem gadā. Iepriekšējo reizi akcīzes nodoklis alkoholam Igaunijā tika paaugstināts 2018.gadā. Pieaugot akcīzes nodoklim, palielināsies akcīzes ieņēmumi, bet alkohola pieejamība nepieaugs. Pieaugot akcīzes nodoklim, 2024.gadā akcīzes nodoklis vīnam palielināsies par pieciem eiro centiem, alum un sidram - par vienu centu un degvīnam - par 19 centiem. Igaunijas Finanšu ministrijas analīze neliecina, ka tāda akcīzes pieauguma dēļ palielinātos pārrobežu tirdzniecības risks.

Savukārt grozījumi Azartspēļu nodokļu likumā paredz celt nodokļu likmes dažādiem spēļu veidiem. Pašreizējā 5% likme attālinātām azartspēlēm un totalizatoriem tiks paaugstināta divās kārtās: 2024.gadā tā tiks celta līdz 6% un 2026.gadā - līdz 7%. Loterijām un komerciālajām loterijām nodokļa likme 2024.gadā pieaugs līdz 22% no 18%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu