Čudars: jārēķinās ar atjaunojamās enerģijas ražošanas jaudu nepastāvību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars
Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars Foto: Paula Čurkste/LETA

Ir jārēķinās ar atjaunojamās enerģijas ražošanas jaudu nepastāvību, tāpēc tās jāintegrē kopējā energoresursu bilancē tā, lai sistēma kalpotu kopējam labumam, tautsaimniecībai, kopējai sabiedrības labklājībai, trešdien energoapgādes forumā "AC/DC Tech" teica klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars.

Ministrs pauda, ka gan pārvades, gan sadales elektrotīklam ir izšķiroša nozīme atjaunojamās enerģijas attīstībā.

"Izšķirošs ir jautājums par šo jaudu savietošanu ar citām ražošanas jaudām, arī jautājums par to, ko darīsim ar saražotās elektroenerģijas pārpalikumu, kā izmantosim enerģijas uzkrāšanas tehnoloģijas," pauda ministrs, piebilstot, ka jādomā ilgtspējīgi - nedrīkst pārinvestēties tur, kur šīs investīcijas nav nepieciešamas.

Starptautiskās Atjaunojamo energoresursu aģentūras (IRENA) tehnoloģiju un infrastruktūras vadītājs Simons Benmaraze skaidroja, ka līdz ar atjaunojamo energoresursu ienākšanu elektroenerģijas sadales sistēmas operatoriem jāstrādā pie biznesa modeļu transformēšanas, piemēram, attīstot enerģijas uzglabāšanas risinājumus un arī citos veidos.

Viņa norādīja, ka, nodrošinot stabilu un drošu elektrotīkla darbību, elektrības sadales sistēmas operatori ne tikai sniedz nepieciešamo elektroapgādes pakalpojumu sabiedrībai, bet arī palīdz samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, nodrošinot izkliedēto ģenerāciju, balansējot piedāvājumu un pieprasījumu stabilai tīkla darbībai.

AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons pauda, ka 2021.gadā kopējais elektroenerģiju pašražojošo mājsaimniecību skaits Latvijā bija apmēram viens tūkstotis, bet tagad tie ir gandrīz 14 000.

Viņš skaidroja, ka paralēli ļoti strauji aug sadales sistēmai pieslēgto saules elektrostaciju ražošanas jauda, un kā vēl nekad agrāk ir jāinvestē stiprā, stabilā elektroapgādes infrastruktūrā, ražošanas jaudu pieejamībā, un te ļoti būtiska ir ilgtspējīga plānošana.

Jansons arī uzsvēra, ka Latvijā ir ļoti liels fokuss uz saules enerģiju, bet jālūkojas plašāk - uz ilgtspējīgu kopējo energoresursu nodrošinājumu visa gada laikā.

"Mūsu uzdevums ir informēt sabiedrību un lēmumu pieņēmējus par šiem izaicinājumiem, vienlaikus strādājot pie vienmēr nemainīgās prioritātes - elektroapgādes kvalitātes," viņš pauda.

Arī Latvijas Bankas padomnieks enerģētikas un klimata politikas jautājumos Dzintars Jaunzems aktualizēja jautājumu, vai enerģiju var saražot par daudz, un uzsvēra, ka, enerģiju ražojot, jāņem vērā piedāvājuma-pieprasījuma līdzsvars, pārinvestēšanās riski un citi aspekti.

Papildus Latvijas Bankas pārstāvis akcentēja, ka katras personas enerģijas patēriņš nav tikai tas, ko uzrāda enerģijas skaitītājs.

Viņš norādīja, ka tā ir tikai maza daļa, jo noteikts enerģijas apmērs ir patērēts arī katras mūsu ikdienā izmantotās preces un pakalpojuma izstrādes procesā.

Forumu "AC/DC Tech" organizēja "Sadales tīkls" ar mērķi veidot dialogu starp lēmumu pieņēmējiem, nozares ekspertiem, tirgus dalībniekiem un jaunuzņēmumiem par nozares transformāciju, kā arī informēt plašāku sabiedrību par izaicinājumiem un gaidāmajām izmaiņām elektroapgādes jomā. Forums ir gadskārtējs nozares notikums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu