Somijas "Fortum" pēc Krievijas aktīvu konfiskācijas zaudējumos norakstīs teju 2 miljardus (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Eero Vabamägi

Somijas enerģētikas koncerns "Fortum" pilnībā norakstīs savu Krievijas aktīvu vērtību, ko pagājušajā mēnesī, 25.aprīlī, konfiscēja Krievijas varas iestādes, paziņojumā biržai norāda uzņēmums.

Šā gada 25. aprīlī Krievijas varas iestādes veica "Fortum" Krievijas meitasuzņēmuma "PAO Fortum" izpilddirektora maiņu un sagrāba kontroli pār "Fortum" aktīviem, pamatojoties uz prezidenta dekrētu.

"Fortum" paziņojumā norāda, ka šāda Krievijas rīcība iezīmējusi punktu, no kura atpakaļceļa vairs nav, un de facto kontroles pār "PAO Fortum" zaudēšana radījusi pilnīgu uzņēmuma Krievijas aktīvu dekonsolidāciju un vērtības samazināšanos.

"25.aprīlis iezīmēja vēl vienu saasinājuma punktu Krievijas karā Ukrainā un pret Eiropu, izmantojot enerģiju.

Kopš pagājušā gada pavasara esam konsekventi meklējuši izeju no Krievijas tirgus un bez panākumiem lūguši atļauju pārdot operācijas gan Krievijas, gan starptautiskajiem pircējiem. Mūsu aktīvu aresta attaisnošana ar nepieciešamību aizsargāt Krievijas enerģētisko drošību ir tikai aizsegs," saka kompānijas prezidents un izpilddirektors Markus Rauramo.

Līdz ar to pēc kontroles zaudēšanas Krievijas segments tiks dekonsolidēts un Krievijas aktīvi tiks pilnībā norakstīti "Fortum" 2023. gada otrā ceturkšņa finanšu pārskatos. Skaidrots, ka "Fortum" reģistrēs vērtības samazināšanos aptuveni 1,7 miljardu eiro apmērā, kas atbilst atlikušajai uzskaites vērtībai. Tas negatīvi ietekmēs "Fortum" koncerna pašu kapitālu - 2023. gada marta beigās "Fortum" kopējais pašu kapitāls bija 9,8 miljardi eiro, bet 2022. gada beigās mātesuzņēmuma pašu kapitāls bija 12,2 miljardi eiro.

Raraumo paziņojumā arī atklāj, ka koncerna kopējās investīcijas Krievijā līdz šim bijušas aptuveni 6 miljardi eiro, ieskaitot sākotnējo akciju iegādi un investīcijas Krievijā. 

Kopš 2008. gada Krievijas segments Somijas koncernam ir radījis vairāk nekā 4 miljardus eiro EBITDA (peļņas pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem).

"Rezultātā tīrie naudas zaudējumi, ko veido investīcijas Krievijas operāciju iegādei, saņemtās dividendes un neto finansējums, ir aptuveni 2 miljardi eiro. To var uzskatīt par mūsu Krievijas ceļojuma tīrajiem naudas zaudējumiem," atzīst Rauramo.

Vienlaikus viņš uzsver, ka šā gada otrajā ceturksnī koncerns uz visiem laikiem noslēdz savas darbības Krievijā, un, par spīti ievērojamiem zaudējumiem, kas tiks fiksēti, koncerna finansiālais stāvoklis joprojām ir stabils.

"Krievija nav bijusi daļa no mūsu nākotnes kopš 2022. gada pavasara, un mūsu izstāšanās nekādā veidā neapdraud mūsu jaunās stratēģijas veiksmīgu izpildi," apliecina Rauramo.

Rietumu sankciju laikā pēc Maskavas iebrukuma Ukrainā pagājušā gada februārī daudzas ārvalstu kompānijas centās izstāties no Krievijas, tomēr daļa no tām nav varējusi atsavināt savus aktīvus juridisku vai finansiālu ierobežojumu dēļ.

Somijas uzņēmums ceturtdien arī informēja par pirmā ceturkšņa finanšu rādītājiem, tostarp atklāja, ka peļņa augsto enerģijas cenu dēļ ir bijusi augstāka nekā plānots. 2023. gada pirmajos trīs mēnešos "Fortum" nopelnījis 784 miljonus eiro.  

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu