Gorkšs: Valsts "pelna" uz inflācijas rēķina

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs
Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs Foto: Ieva Leiniša / LETA

Ir jābūt ļoti uzmanīgiem, lai, paceļot algas, mēs neesam spiesti atkal pacelt cenas un līdz ar to nokļūt tādā apburtajā lokā, no kura ir grūti pēc tam tikt ārā, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs.

Viņš norādīja, ka kopējais inflācijas rādītājs Eiropā ir ar tendenci samazināties. Tomēr Latvijā inflācijas līmenis tik un tā ir viens no augstākajiem Eiropā šobrīd. Ir jābūt arī ļoti precīzam izvērtējumam, kāpēc mēs esam nokļuvuši šādā situācijā.

Vienlaikus valstij viennozīmīgi ir jāmeklē veids, kā rast kompensācijas iedzīvotājiem, jo "pretējā gadījumā riskējam saskarties ar lielu, neapmierinātu cilvēku daudzumu. Turklāt šajā brīdī valsts patiesībā "pelna" uz inflācijas rēķina, jo tās dēļ ieņēmumu sadaļa budžetā ir krietni pieaugusi - tieši tādēļ ir jāmeklē veidi, kā arī saviem iedzīvotājiem palīdzēt," sacīja Gorkšs.

Savukārt runājot par darbaspēka pieejamību Gorkšs sacīja, ka tad, kad analizējam kādu no jautājumiem, svarīgi ir paskatīties, kas notiek Eiropas kontekstā. Redzam, ka darbaspēka trūkums ir daudzās Eiropas valstīs un nekas cits neatliek, kā risināt darbaspēka pieejamību ar darbiniekiem, kuri nāk no citām valstīm.

Šobrīd darba devēji saskaras ar nepietiekamu darbinieku skaitu un ir jāmeklē mehānismi, kā uzsākt darbu pie regulējuma, lai papildu darbaspēka ienākšana darba tirgū neatstāj negatīvas sekas. Agrāk vai vēlāk mēs nonāksim pie tā, ka šī diskusija būs jāvirza tālāk. "Tādēļ ir svarīgi, lai mēs, proaktīvi darbojoties, izveidojam regulējumu tieši tādu, kas der Latvijas darba tirgū," sacīja LDDK ģenerāldirektors.

Vienlaikus Gorkšs norādīja, ka ir jāatceras, ka Eiropas Savienība ir brīvs darba tirgus, kur darbinieki var brīvi pārvietoties, un aktuālāks ir nodokļu nomaksas jautājums, kur tiek nomaksāti nodokļi un vai valsts kaut kādā mērā nepalaiž garām daļu no nodokļu ieņēmumiem.

Jau vēstīts, ka Gorkšs ģenerāldirektora amatā darbu sāka šogad 11.aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu