Kļūda aprēķinos? Krievijas budžeta deficīts jau krietni pārsniedz visa gada plānu (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Krievijas budžeta deficīts šā gada pirmajos četros mēnešos sasniedzis jau 3,42 triljonus rubļu (41,5 miljardus eiro), kas ir par 17% vairāk, nekā plānots visā 2023. gadā kopumā.  

Šajā pašā periodā 2022. gadā Krievijas budžetā bija izveidojies pārpalikums 1,2 triljonu rubļu (14,6 miljardu eiro) apmērā, taču, kā zināms, kopš tā laika šīs valsts kasi ir skāruši ievērojami izdevumi, lai atbalstītu tās militāro kampaņu Ukrainā, kā arī rietumvalstu noteiktās sankcijas būtiski samazinājušas tās ieņēmumus par naftas un gāzes eksportu.  

Aģentūra "Reuters" atgādina, ka Krievijas Finanšu ministrija jau pērn pārstāja publicēt detalizētus katra mēneša budžeta izpildes datus, bet, pamatojoties uz trešdien atklātajiem datiem, Krievija aprīlī piedzīvojusi 1 triljona rubļu (12,2 miljardu eiro) deficītu. 

Salīdzinājumam - martā bija 181 miljarda rubļu (2,2 miljardu eiro) pārpalikums, februārī deficīts 821 miljarda rubļu (teju 10 miljardu eiro) apmērā, bet janvārī budžeta deficīts bija 1,76 triljonu rubļu (21,4 miljardu eiro) apmērā. 

Izdevums "The Moscow Times" skaidro, ka

Krievijas Federālā budžeta ieņēmumi janvārī-aprīlī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu samazinājās par 22,4% līdz 7,78 triljoniem rubļu, galvenokārt saistībā ar mazākiem naftas un gāzes ieņēmumiem. Tie salīdzinājumā ar 2022. gada pirmajiem četriem mēnešiem sarukuši par vairāk nekā 52%. Bet tieši aprīlī šajā segmentā piedzīvots kritums par 64% salīdzinājumā ar 2022. gada aprīli. 

Tāpat jāatzīmē, ka Krievijas izdevumi janvārī-aprīlī sasniedza 11,206 triljonus rubļu (136 miljardus eiro) jeb 38,6% no apstiprinātajiem tēriņiem visam 2023.gadam. Salīdzinot ar to pašu periodu pērn, izdevumi pieauguši par 26,3%.

Vienlaikus jāatgādina, ka 2023. gada Krievijas budžets sastādīts ar gandrīz 3 triljonu rubļu (36,5 miljardu eiro) deficītu jeb 2% no iekšzemes kopprodukta.

Lai gan Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs ne reizi vien solījis sasniegt mērķi, analītiķi spriež, ka caurums valsts kasē pārsniegs plānoto. 

Piemēram, Krievijas makroekonomikas analītiķi "Telegram" kanālā MMI norāda, ka "jau tagad ir skaidrs", ka šogad izdevumi nebūs 29,9 triljonu rubļu (354,7 miljardi eiro), kā ir plānots budžetā. Viņi sagaida tos vismaz 33 triljonu rubļu (391,4 miljardu eiro) apmērā. Taču ieņēmumi gan varētu sasniegt plānotos 26 triljonus rubļu, ko sekmētu pieaugušie nodokļi naftas un gāzes sektora uzņēmumiem, kuru kompensēšanu kompānijas savukārt jau ir sākušas novirzīt uz iedzīvotāju pleciem. 

Tādējādi deficīts, pēc MMI analītiķu aprēķiniem gadā kopumā varētu būt aptuveni 7 triljoni rublu (83 miljardi eiro). "Tā nav katastrofa, jo vēl ir rezerves (ja beigsies, būs katastrofa). Bet tas noteikti var mudināt Centrālo banku īstenot stingrāku monetāro politiku," komentē MMI analītiķi.

2022. gadā Krievijas Federācijas federālais budžets tika izpildīts ar 3,29 triljonu rubļu (39,9 miljardu eiro) deficītu jeb 2,3% no IKP.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu