Centrs "Marta" aicina nekavējoties ratificēt Stambulas konvenciju (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Atzīmējot Stambulas konvencijas vardarbības pret sievietēm novēršanai 12. gadadienu, centrs "Marta" aicina Saeimas deputātus to ratificēt arī Latvijā.

Kā informēja centra politikas koordinatore Beata Jonite, Latvijā viedokļus par šo konvenciju ir ietekmējusi Kremļa propaganda. "Dezinformācija un faktu sagrozīšana par konvenciju no Kremļa kontrolētiem TV kanāliem un mājaslapām ir ieplūdusi Latvijas informācijas telpā un politiķu runās," izteicās Jonite.

"Marta" uzsver, ka konvencija vardarbības pret sievietēm novēršanai ir plašs likumiskais instruments, kuram ir viens mērķis - cīnīties ar vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē. Valstis, kas to pieņem, apsolās vākt datus, analizēt tos, aizsargāt upurus un veikt izmaiņas likumdošanā, lai mazinātu vardarbību.

Mīti, kas tiek izplatīti par konvenciju vardarbības pret sievietēm novēršanai, ir veidoti tā, lai cilvēkos radītu bailes un neuzticību savai valstij un Eiropas demokrātiskajām vērtībām, vērtē "Marta". Krievija esot darījusi visu iespējamo, lai uzturētu savu lomu kā "tradicionālo vērtību" aizstāvjiem, pretnostatot sevi it kā Rietumu amorālajai sabiedrībai. "Pašā Krievijā gan darbojas teiciens "ja sit, tad mīl" un varmākas netiek sodīti, bet sievietes, kas vēršas policijā pēc aizsardzības - izsmietas un sūtītas mājās. Krievija ir uzsākusi karu kaimiņvalstī, nogalinot un no mājām izdzenot ģimenes, sievietes, bērnus," uzsvēra Jonite.

Konvenciju vardarbības pret sievietēm novēršanai nesen ratificējusi arī Ukraina, pasakot, ka "mēs esam daļa no attīstītas Eiropas, kurā cilvēka dzīvībai un cieņai ir vērtība". "Un kā pie mums? Vai mums ir prezidents un Saeima, kas ir gatavi pateikt - mēs esam daļa no Eiropas un nepieļausim to, ka vardarbība ģimenē netiek uztverta nopietni," pauž Jonite.

Kā ziņots, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS) ir pārliecināts, ka konvencijas ratificēšanai sabiedrībā nav atbalsta - par to viņš esot pārliecinājies, pirms vēlēšanām apbraukājot "teju katru Latvijas nostūri". Atbalsta konvencijas ratificēšanai nav arī Saeimā, savukārt pats Smiltēns nezinot, kā balsotu, lai gan iepriekš viņa viedoklis par šo problēmjautājumu bijis atšķirīgs.

Viņa skatījumā, Latvijas likumos jau viss esot ietverts un "neviena konvencija un direktīva nepasargās".

Stambulas konvencijas ratifikācijas jautājums atkal ir kļuvis aktuāls pēc notikumiem Jēkabpils novadā, kur sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu