Brazīlijas kūrortā tūristiem uzbrucis piraiju bars. Iznākums visai asiņains

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Piraija. Ilustratīvs attēls
Piraija. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Piraiju bars tūristiem uzbrucis, kamēr tie peldējušies upē Brazīlijas kūrorta pludmalē. Rezultātā tūristi guvuši nejaukus ievainojumus.

Zivju bars ar saviem žiletes asuma zobiem uzklupa peldētāju pēdām un kājām, liekot tiem panikā bēgt. Eksperti uzskata, ka zivis tūristiem uzbrukušas, jo sajaukušas tos ar kūrorta viesu reizēm upē sviesto barību vai citām zivīm.

“Piraijas neprovocēti nemēdz uzbrukt cilvēkiem. Aprakstītā situācija ir piemērs tam, kā piraijas ir pieradušas pie viegli dabūjamas barības. To kodieni bija vēl viens “saputrotas identitātes” gadījums – līdzīgi kā haizivju uzbrukumi,” izdevumam “Live Science” skaidroja bioloģijas profesors Stīvs Haskijs.

Dažas piraiju sugas mēdz apvienoties baros, lai dotos barības meklējumos. Tiesa, šāda uzvedība parādās tikai noteiktos apstākļos, piemēram, kad liels zivju daudzums ir iesprostots nelielās ūdenstilpēs un tās ir ilgstoši badinātas. Parasti lieliem dzīvniekiem tās neuzbrūk.

Lielākā daļa piraiju ir nekaitīgas. Gaļu ēdošās sugas parasti nemedī dzīvus dzīvniekus, bet pārtiek no atliekām. Piemēram, dažas piraiju sugas barojas ar augļiem, insektiem vai dārzeņiem. Citas ēd zivju asakas un zvīņas.

Tās var uzbrukt dzīvām zivīm vai dzīvniekiem, tomēr, ja būs pieejama jau mirusi radība, tās labāk mielosies ar to. Peldētāju klātbūtne piraiju barošanās vietā savukārt var izraisīt apmulsumu un agresiju.

Rakstā minētais uzbrukums notika, vienai piraijai cilvēka pēdu noturot par barību. Tā iekampa tajā, liekot ūdenī nonākt asinīm. Tas savukārt satracināja visas pārējās zivis.

“Šo uzbrukumu, visticamāk, izraisīja ūdenī nonākušās asinis, ievainojums un kustības, kas atgādina satrauktas zivis. Tā kā to zobi ir ļoti asi, viens kodiens var izraisīt spēcīgu asiņošanu, satracinot visu zivju baru,” stāstīja ihtiologs Paulo Andreass Bakups.

Kad maltīte ir sākusies, piraijas kā bultas šaujas pie upura un prom no tā, lai izvairītos no biedru zobiem. Piraijām sakodiens ir ļoti spēcīgs. Kā noskaidrots pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, tas nav vārgāks par baltās haizivs sakodienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu