Logu tīrīšanas māksla: 7 muļķīgas kļūdas, kas sabojā mūsu pūles

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ko tur liegties, nav vērts - logu mazgāšana ir ne pārāk patīkams darbs. Tas prasa daudz laika un pūļu, bet rezultāts bieži vien ir neapmierinošs, jo pat pēc stundām ilgas tīrīšanas uz logu stikliem joprojām ir redzamas kaitinošas švīkas. Nereti šāds rezultāts ir nemākulības sekas. Ja ievērosi dažus vienkāršus noteikumus, perfekti tīri logi vairs nebūs neiespējamā misija.

Lai logu mazgāšanā ieguldītās pūles sniegtu cerēto rezultātu, sadarbībā ar Kärcher atklāsim, kā izvairīties no populārām kļūdām un kā izvēlēties pareizo aprīkojumu, kas šo darbu padarīs daudz vieglāku, ātrāku un patīkamāku.

1. kļūda: mazgāt logus saulainā laikā

Vai arī tu piederi pie tiem, kuri logu mazgāšanai parasti izvēlas saulainas dienas? Tad zini, ka šī ir viena no populārākajām kļūdām, ko pieļauj teju ikviens. Ja lieto standarta tīrīšanas metodi, pareizāk būtu šim darbam izvēlēties apmākušos dienu bez nokrišņiem un vēja. Kādēļ tā? Jo

spožie saules stari neļaus sasniegt vēlamo rezultātu - tie sakarsēs stiklu, zibenīgi nožāvējot tīrīšanas līdzekli, un vējš tikai pastiprinās efektu.

Rezultātā uz logiem būs redzamas neglītas švīkas, un viss tavs darbs būs vējā.

Komentē Kärcher Latvia produktu un apmācību vadītājs Pēteris Lācis

Tīrot logus ar Kärcher Window Vac ierīcēm, ieteikumu par logu tīrīšanu mākoņainā, bezvējainā dienā var neņemt vērā, jo ar tām darbu var paveikt tik ātri, ka standarta izmēra logs nepagūst nelaikā nožūt.

Kādēļ tā? Vispirms logu mazgāšana ar šīm iekārtām paredz specializētās ķīmijas lietošanu un divu veidu aprīkojumu - smidzināmo pudelīti ar mikrošķiedras lupatiņu (komplektā ir arī arī īpaši abrazīva lupatiņa flīžu tīrīšanai duškabīnē, regulāri tīrot, tā neļauj izveidoties kaļķa nogulsnēm) vai vibrotīrītāju KV 4, un pašu Window Vac netīrā ūdens savākšanai un loga nosusināšanai.

Apsmidzinām logu un ar mikrošķiedras lupatiņu noberžam stiklu. Mikrošķiedra savāks lielāko daļu netīrumu un putekļu. Īpaši netīru logu (galvenokārt tas skar logu stiklus no ārpuses) tīrīšanai ir pieejamas daudz abrazīvākas mikrošķiedras lupatiņas. Komplektā tām klāt nāk arī plastikāta skrāpītis putnu izkārnījumu vai citu grūti notīrāmu netīrumu noņemšanai no stikla, lai tas nav jāskrāpē ar nagu vai kādu citu palīglietu, kas var sabojāt stiklu.

Atlikušo mitrumu no loga ar atlikušajiem netīrumiem savāc, logu nosusinot ar Window Vac. Tas dod iespēju uzreiz iegūt sausu, tīru logu, nepieļaujot iespēju uz loga nogulsnēties ūdenī esošajam kaļķim. Turklāt arī netīrais ūdens tiek savākts ierīcē, nepieļaujot notecējumus un nopilējumus uz palodzes. Ja arī kāda švīciņa ir palikusi, tā būtiski acumirklī nožūst bez pēdām. Ja tomēr logs ir bijis īpaši netīrs un izžūstot ir redzamas švīkas, logu pārmazgā vēlreiz. Pirmajā mirklī šķiet traki - vēlreiz jāpārmazgā, bet tas notiek ļoti ātri.

Standarta izmēra logu ir iespējams notīrīt nepilnā minūtē!

Ja ir moderns stiklojums no grīdas līdz griestiem, tad - jo īpaši siltā laikā - logu var sadalīt sekcijās, jo tikai tad pastāv iespēja līdzeklim nožūt, pirms tas tiek savākts kopā ar netīrumiem.

Foto: Publicitātes foto

2. kļūda: izlaist sagatavošanās fāzi

Darbs veiksies daudz ātrāk, ja pirms mazgāšanas atbrīvosi logus no visa, kas var traucēt darbam. Vispirms noņem no palodzes puķupodus, ja palodzei priekšā ir dīvāns, atbīdi to, lai būtu ērti piekļūt logam un nevajadzētu ar kājām mīcīties pa dīvānu. Pie reizes

iesakām noņemt arī aizkarus, lai tos izmazgātu, jo tīrs logs un putekļaini aizkari – tas nav labais tonis.

Ja mājoklis ir pietiekami plašs vai pat vairākos stāvos, vari darbu sadalīt vairākos posmos, piemēram, ik dienu nomazgājot logus kādā no telpām. Šādi tu paveiksi darbu efektīvāk un bez noguruma.

3. kļūda: uzreiz ķerties pie mazgāšanas

Mazgājot logus, vairums no mums rīkojas pēc šādas shēmas: uzsmidzina uz stikliem logu mazgāšanas līdzekli, aši noberž un tad mēģina logus nopulēt. Šāda pieeja ir nepareiza, jo netīrumi vienkārši tiek izsmērēti pa stiklu, un tas nozīmē, ka logi pēc mazgāšanas joprojām būs netīri un tev vajadzēs vēl vairākas reizes atkārtot šo procedūru, lai panāktu vēlamo rezultātu.

Ja vispirms notīrīsi no logiem putekļus, sausos netīrumus un tikai pēc tam mazgāsi stiklus, rezultāts būs daudz labāks, darbs aizņems mazāk laika, turklāt krietni ieekonomēsi arī logu tīrīšanas līdzekli.

Ja logi nav tīrīti ilgāku laiku un uz tiem sakrājies “kultūrslānis”, sausajai tīrīšanai izmanto putekļu sūcēju ar piemērotu uzgali, bet grūti pieejamās vietās labs palīgs būs birste ar teleskopisku kātu.

4. kļūda: spodrināt tikai stiklus

Jāsaprot, ka jēdziens “mazgāt logus” nenozīmē, ka vari aprobežoties tikai ar stiklu nospodrināšanu. Ja vēlies, lai darbs ir paveikts kā nākas, ir kārtīgi jānopucē arī loga rāmis, rokturi un palodze – turklāt no abām pusēm. Svarīga ir arī darbu secība -

logu rāmji ir jāmazgā pirms stikliem.

Rūpīgi jāizberž arī stikla savienojumu vietas - šim nolūkam var izmantot savu laiku nokalpojušu zobu birsti, bet daudz ērtāk tas būs paveicams ar tvaika tīrītāju. Plastmasas logiem jāiztīra arī drenāžas atveres, kur nereti uzkrājas īsts netīrumu un pelējuma “kultūrslānis” – arī te tvaika tīrītājs būs ļoti labs palīgs.

Gan pašus logus, gan logu rāmjus un logu rāmju profilus atvērtā vērtnē var tīrīt ar tvaiku, bet tad vēlams to nedarīt ziemā, jo pastāv risks temperatūras starpības dēļ iegūt plaisas stiklojumā! Arī tad, ja pašu stiklu tīrām ar tvaiku, vienalga visu mitrumu tāpat ērti ir savākt ar Window Vac ierīci, kura ir ne tikai logu tīrīšanas ierīce, bet palīdzēs sakopt duškabīnes, spoguļus, iebūvēto skapju durvis attīrīt no pirkstu nospiedumiem, notīrīt stikla galdus, flīzes, stiklu uz sienas vai flīzes aiz virtuves darba virsmas vai plīts, nosusināt automašīnu pēc mazgāšanas utt...

Vēl kāds ieteikums - ja iespējams, vispirms nomazgājam visus logus no iekšpuses un tikai tad no ārpuses! Jo logu iekšpuse parasti ir tīrāka nekā ārpuse, un, ārpusi tīrot, lupatiņa būs daudz mitrāka.

5. kļūda: tīrīt logus nepareizā virzienā

Svarīgi ņemt vērā, ka stiklam ir svarīga pareiza tīrīšanas tehnoloģija:

stikla virsmas mazgā virzienā no augšas uz apakšu, lai virzītu netīrumus un tīrīšanas līdzekļa paliekas no augšas uz leju.

Foto: Publicitātes foto

Šādi logus vajadzētu tīrīt ikvienā darba posmā – no sausās līdz slapjajai uzkopšanai. Lai logu mazgāšanas procesā izvairītos no ūdens un mazgāšanas līdzekļa plūdiem, ļoti ērts risinājums ir vakuuma logu tīrītājs, kas nevainojami savāc lieko mitrumu un padara tīrīšanu pat par visai aizraujošu pasākumu.

6. kļūda: izvēlēties nepiemērotus tīrīšanas līdzekļus

Sadzīves ķīmijas ražotāji ilgus gadus testē un uzlabo savu līdzekļu efektivitāti, lai tīrīšana būtu vienkāršāka un ātrāka. Turklāt arī stiklu tīrīšanas līdzekļu iepakojumam ir uzdevums tev palīdzēt – speciālie izsmidzinātāji vienmērīgi un pietiekami pārklās stiklu.

Ņem vērā, ka sadzīves ķīmija ar augstāku alkohola saturu ātrāk nožūst, tāpēc, visticamāk, pēc loga nosusināšanas uz tā nepaliks balti punkti vai svītras.

Savukārt, izvēloties ekoloģisku tīrīšanas līdzekli, vajadzētu vispirms notīrīt stiklus ar sūkli un ūdeni, tādā veidā notīrot lielāko daļu netīrumu, un tikai tad izsmidzināt un tīrīt ar speciālo līdzekli.

Bieži vien mēs nepievēršam uzmanību faktam, ka loga ārpuse var būt klāta ar pilnīgi cita tipa netīrumiem, un mēģinām to notīrīt ar to pašu tīrīšanas līdzekli. Patiesība ir tāda, ka

loga ārpuse bieži vien vispirms jāattīra no kaļķiem, un tam ideāli piemērots būs kaļķu un rūsas noņēmējs vai vienkārši ūdens un etiķa maisījums.

Izmantojot tīrīšanas līdzekli, neskopojies! Lai kārtīgi notīrītu netīrumus, nebaidies līdzekli izsmidzināt pietiekamā daudzumā vai pat atkārtoti, jo tieši pārliekas taupības dēļ logi pēc mazgāšanas joprojām var būt svītraini.

7. kļūda: izmantot neefektīvus darbarīkus

Stiklus nevajadzētu berzt ar abrazīviem sūkļiem, jo to pārklājums uz stikla var atstāt neglītus skrāpējumus. Arī tualetes papīrs, papīra dvieļi vai vecas avīzes nebūs tā labākā izvēle, jo šie “palīgi” ātri izšķīst, atstājot uz stikliem plūksnas un neglītus traipus. Tāpēc stiklu spodrināšanai vislabāk izmantot sausas mikrošķiedras auduma lupatiņas - šis tīrīšanas un slaucīšanas līdzeklis atstāj vismazāk mitru švīku uz stikla, to ir viegli žāvēt un mazgāt. Audums, kas izgatavots no mikrošķiedras, loga tīrīšanas laikā to arī pulē, tādējādi nodrošinot logiem mirdzumu.

Ja izvēlēsies piemērotus palīgus, logu mazgāšanas process būs daudz daudz ātrāks un vienkāršāks.

Foto: Publicitātes foto

Mūsdienās efektīvai logu tīrīšanai ir daudz dažādu palīglīdzekļu. Ja tev ir tāda iespēja, nevilcinies un atvieglo sev darbu, iegādājoties instrumentu, kas ir tev prātam. Ja logi ir augsti, iegādājies teleskopisko logu tīrītāju, ar to aizsniegsi arī netīrumus, kuri atrodas pašā augšā.

Ja logi ir īpaši augsti vai mājās ir jumta logi - Kärcher Window Vac iekārtām pieejami specializēti pagarinātājkāti, ar kuru palīdzību var ļoti viegli notīrīt arī augstus vai slīpos jumta logus, jo turētājā ievietotais logu tīrītājs ir iestatāms nepieciešamajā leņķī.

Labs palīgs būs arī uzlādējams vakuuma logu tīrītājs – šī gudrā ierīce neatstāj ūdens pilienus un kaitinošās švīkas uz stikla virsmas, turklāt noderēs ne vien logu, bet arī spoguļu, flīžu un pat dušas kabīnes tīrīšanai.

Uzticamus palīgus ātrākai un ērtākai logu mazgāšanai meklē šeit

Raksts tapis sadarbībā ar Kärcher.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu