Saeima atbalsta vajāšanas un draudu gadījumos palielināt sodus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vardarbība pret sievietēm
Vardarbība pret sievietēm Foto: Eiropas parlaments

Saeima ceturtdien, 11. maijā, konceptuāli atbalstīja ''Jaunās vienotības'' (JV) frakcijas iesniegtos priekšlikumus grozījumiem Krimināllikumā, neskatoties uz to, ka Saeimas Juridiskā komisija JV likumprojektu noraidīja.

Komisija iepriekš nolēma piedāvāt Saeimai izskatīšanai komisijas izstrādāto alternatīvo likumprojektu, kas paredzēja noteikt, ka par draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagus miesas bojājumus, kā arī vajāšanas gadījumā soda sankcijas papildinātu ar brīvības atņemšanu līdz vienam gadam.

Tāpat piedāvājums paredzēja papildināt attiecīgos pantus ar noteikumu, ka par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir pirmajā vai otrajā radniecības pakāpē, vai pret laulāto vai bijušo laulāto, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir vai ir bijis pastāvīgās intīmās attiecībās, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītajam ir kopīga (nedalīta) saimniecība, - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Juridiskajā komisijā Tieslietu ministrija (TM) skaidroja, ka šajā gadījumā piedāvā palielināt sodu līdz trīs gadiem, lai salāgotu jau esošās soda sankcijas citos Krimināllikuma līdzīga kaitējuma pantos un neradītu soda disbalansu.

Savukārt JV iesniegtie grozījumi paredz, ka par attiecīgajiem noziedzīgajiem nodarījumiem maksimālais sods tiktu palielināts līdz brīvības atņemšanai uz laiku līdz trim gadiem.

JV priekšlikums paredz grozīt Krimināllikuma 132.panta un 132.panta pirmā punkta redakciju, kā arī 168.panta pirmo punktu. Patlaban likums paredz par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti, kā arī par vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu šai personai vai nevēlamu saziņu ar šo personu, ja tai ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar probācijas uzraudzību, ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu.

Tāpat par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu patlaban likums paredz sodu ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar probācijas uzraudzību, ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu.

JV likumprojekta anotācijā norāda, ka grozījumu mērķis ir nodrošināt efektīvāku aizsardzību personām, kurām ir izteikti draudi nodarīt smagus miesas bojājumus vai noslepkavot, kuru drošība ir apdraudēta ar vairākkārtēju vai ilgstošu izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu un personai nevēlamu saziņu, kā arī personām, kurām ar tiesas nolēmumu ir noteikta aizsardzība pret vardarbību.

Pēc frakcijas vārdiem, ar grozījumiem vienlaikus tiek uzsvērta vardarbības augstā kaitīguma pakāpe un stiprināts princips, ka vardarbība sabiedrībā netiek tolerēta.

JV ieskatā, likumprojekta pieņemšana nodrošinās efektīvāku kriminālprocesa norisi, jo ļaus attiecīgo noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanā pielietot speciālās izmeklēšanas darbības, kā arī piemērot aizdomās turētajām un apsūdzētājām personām apcietinājumu uz laiku līdz deviņiem mēnešiem, no kuriem pirmstiesas procesā personu būs atļauts personu paturēt apcietinājumā ne ilgāk par četriem mēnešiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu